Nikodemovi večeri v Novem mestu 2018

Od 15. do 23. februarja 2018 bodo v Baragovem zavodu v Novem mestu (Smrečnikova ulica 60) potekali Nikodemovi večeri. Ker bo letos jeseni v Rimu potekala sinoda mladih, so vsa predavanja uglašena na mladinsko tematiko. Tudi letos so se pripravljavci potrudili za izbor zanimivih gostov in tematik.

Četrtek, 15. 2., ob 19. uri:
Okrogla miza z dr. Katarino Kompan Erzar, br. Jonom Vene OCist in Vidom Planincem z naslovom: »Mladi v iskanju vrednot«
Pri mladih lahko včasih začutimo brezbrižnost do verskih in drugih vrednot. Vprašali se bomo, ali je to res tako. Kakšen svet zapuščamo mladim? Kako mladim predstaviti vrednote kot cilj, za katerega se splača potruditi in kaj tudi žrtvovati.

Petek, 16. 2., ob 19. uri:
Pričevanje br. Jakoba Kunšiča OFM Cap z naslovom: »Mladi med tradicijo in iskanjem osebne vere«
Kapucin br. Jakob Kunšič bo razmišljal o razmerju med tradicionalno katoliško vero, ki poudarja pripadnost Cerkvi, udeležbo pri sveti maši ter drugih zakramentih, prakticiranje pobožnosti in izpolnjevanje Božjih ter cerkvenih zapovedi, ter izzivih mladih kristjanov, ki želijo prodreti v globino, saj v današnjem času težko obstanejo brez lepote osebne vere.

Četrtek, 22. 2., ob 19. uri:
Pričevanje francoskega patra Jeana-Philippea Chauveaua z naslovom: »Čez dan v zaporu, ponoči med prostitutkami«
Jean-Philippe Chauveau je 65-letni duhovnik, ki pripada skupnosti sv. Janeza. Najprej bo spregovoril o poti svoje poklicanosti. Nato pa nam bo predstavil svoje poslanstvo, ki ga je podnevi izvrševal kot duhovnik v zaporih, ponoči pa je svojo službo opravljal v avtodomu med prostitutkami v pariškem Bulonjskem gozdu. Jean-Philippe je o svojih izkušnjah in poslanstvu napisal knjigo »Duhovnik med prostitutkami«, ki je prevedena tudi v slovenski jezik.

Petek, 23. 2., ob 19. uri:
Predavanje dr. Draga Ocvirka z naslovom: »Islam: ekstravagantna ponudba – magnet za mlade«
Dr. Drago Ocvirk bo spregovoril o prevladujočih tokovih v islamu, ki se borijo za duše tako muslimanov kot nemuslimanov ne le v islamskih deželah, marveč tudi na Zahodu, tudi v Sloveniji. Pri tem bo izhajal iz konkretnih primerov in nakazal razloge, zakaj islam, predvsem v svojih najstrožjih in skrajnih izvedbah, ki so popolno nasprotje zahodnega načina življenja in vrednot, privlači mlade, fante in dekleta, na Zahodu.