Novi predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Matteo Maria Zuppi

24.5.2022 Rim, Italija Papež Frančišek
Kard. Matteo Maria Zuppi - Foto: https://www.chiesadibologna.it Kard. Matteo Maria Zuppi - Foto: https://www.chiesadibologna.it

Italijanski škofje so na rednem zasedanju Italijanske škofovske konference (CEI) izbrali novo vodstvo. Novi predsednik CEI bo bolonjski nadškof nj. em. kardinal Matteo Maria Zuppi.

Škofje so na tajnem glasovanju izvolili tri kandidate za predsednika, ki so jih nato predlagali papežu Frančišku. Sveti oče je za predsednika CEI imenoval kardinala Zuppija.

V ponedeljek, 23. maja, je papež Frančišek v dvorani Pavla VI. v avdienco sprejel člane Italijanske škofovske konference ob začetku njihovega 76. generalnega zasedanja, ki bo potekalo do 27. maja. 

Tema tokratnega srečanja italijanskih škofov je V poslušanju pripovedi Božjega ljudstva. Prvo razločevanje: katere so prednostne naloge, ki se kažejo na sinodalni poti? Po besedah Tiskovnega urada Svetega sedeža se je papež Frančišek v pogovoru s škofi zadržal približno dve uri.

Delo škofov se bo nadaljevalo v torek, 24. maja, z uvodnim govorom dosedanjega predsednika Italijanske škofovske konference kardinala Gualtiera Bassettija, ki je bil izvoljen 24. maja 2017.


Kardinal Matteo Maria Zuppi se je rodil v Rimu 11. oktobra 1955. Vstopil je v semenišče v Palestrini na Papeški lateranski univerzi, kjer je diplomiral iz teologije. Diplomiral je tudi iz književnosti in filozofije z diplomsko nalogo o zgodovini krščanstva. 9. maja 1981 je bil posvečen v duhovnika v škofiji Palestrina, 15. novembra 1988 pa ga je kardinal Ugo Poletti inkardiniral v rimsko škofijo.

Za naslovnega škofa v Villanovi in pomožnega škofa v Rimu je bil imenovan 31. januarja 2012, škofovsko posvečenje pa je prejel 14. aprila istega leta. 27. oktobra 2015 ga je papež Frančišek imenoval za novega bolonjskega nadškofa. Njegovo imenovanje za kardinala je razglasil papež Frančišek med molitvijo Angelovega češčenja v nedeljo, 1. septembra 2019.

24. maja 2022 ga je papež Frančišek imenoval za predsednika Italijanske škofovske konference.