Novi škof v Clevelandu je po očetu Slovenec

Foto: Vatican Media Foto: Vatican Media

Papež Frančišek je za novega škofa v Clevelandu imenoval msgr. Edwarda Charlesa Malesica, ki je po očetu Slovenec (po materi pa Nemec). Malesic, ki bo kot dvanajsti clevelandski škof slovesno umeščen 14. septembra letos, je bil zadnjih pet let škof v Greensburgu. 

Škof Malesic se je rodil 14. avgusta 1960 v Harrisburgu očetu Josephu, ki je kljub častitljivi starosti 102 let še vedno aktiven v domačem okolju blizu Hersheyja v Pennsylvanii, in materi Elizabeth Schatt Malesic. Bil je eden od štirih otrok, dva sta že pokojna (brat Joseph Jr. In sestra Margaret), brat Robert pa s soprogo Constance živi v Hummelstownu v Pennsylvanii.

Po diplomi iz filozofije na Papeškem kolidžu Josephinum v Columbusu (1983) ga je škof William H. Keeler 24. maja 1986 posvetil v diakona, leto pozneje – 30. maja 1987 – pa je v katedrali sv. Patrika v rodnem Harrisburgu prejel mašniško posvečenje. Nadaljnji študij kanonskega prava mu je omogočil, da je opravljal več nalog na cerkvenem sodišču, med letoma 2006 in 2015 je bil tudi sodni vikar in tajnik kanonskih služb.

Škof je postal 13. julija 2015 in za geslo izbral »Služite Gospodu z veseljem«. V škofovski vlogi je 29. junija 2017 izdal prvo pastoralno pismo o krizi zlorabe drog (»Od smrti in obupa do življenja in upanja«), s katerim se je odzval na epidemijo prepovedanih substanc v regiji in vernike povabil k ukrepanju s pomočjo molitve, izobraževanja in sodelovanja s socialnimi službami, ki so se že trudile v boju zoper zlorabo drog.

Čudovita, prijazna in nežna duša

»Sinoči sem se srečal z njim in ga spoznal kot čudovito, prijazno in nežno dušo,« ga je na današnji novinarski konferenci v Clevelandu opisal škofijski administrator Don Oleksiak. Malesic se je ozrl na prehojeno petletno škofovsko pot v Greensburgu: »Ljubim tamkajšnjo škofijo. Mislil sem, da bom tam umrl. Toda vsaka življenjska sprememba prinaša nove blagoslove, Bog pa mi daje milost, da storim, kar moram storiti.«

Janez Porenta, Družina