Novinarska konferenca ob začetku akcije 40 dni brez alkohola

14.2.2018 ob 11:00 Ljubljana Cerkev v Sloveniji, Dobrodelnost, Karitas, Post, Zdravje

Vabljeni na novinarsko konferenco, v galeriji Družina, na Krekovem trgu 1, v Ljubljani, v sredo, 14. februarja 2018, ob 11.00, na kateri bodo predstavili letošnjo akcijo 40 dni brez alkohola, pod naslovom Mlad, vesel in pogumen. Akcija bo potekala od pepelnične srede, 14. februarja, do velike sobote, 31. marca 2018.

Slovenska karitas s soorganizatorjema Javno agencijo RS za varnost prometa – sektor za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Zavodom Med.Over.Net že trinajsto leto spodbuja k preventivni akciji 40 dni brez alkohola. Akciji se pridružujejo tudi Zavod Varna pot, Zavod Vse bo v redu, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), društvo Žarek upanja, NIJZ – Projekt SOPA, Društvo Abstinet, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov. V letošnjem letu se akciji kot gosta pridružujeta tudi Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Zveza Tabornikov Slovenije.

Sodelujoči na novinarski konferenci:

  • Mag. Cveto Uršič, generalni tajnik Slovenske karitas, bo predstavil vsebino in potek letošnje preventivne akcije,
  • Mag. Igor Velov, Javna agencija za varnost v prometu, bo spregovoril o vplivu alkohola na prometno varnost s poudarkom na mladih udeležencih in predstavil preventivne aktivnosti Agencije za varnost prometa,  
  • Andreja Verovšek, Zavod Med.Over.Net, bo spregovorila o možnostih vključevanja v akcijo preko socialnih omrežij, oblikah pomoči preko interneta in o sodelovanju strokovnjakov, ki nudijo strokovno pomoč mladim in družinam,
  • Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Zveza tabornikov Slovenije, bodo predstavili njihove aktivnosti in ponudbe za mlade in otroke, ki so alternativa alkoholu in drugim drogam v smislu kvalitetnega preživljanja prostega časa in oblikovanja za zdravo in odgovorno življenje,
  • Mag. Tadeja Hočevar, Nacionalni inštitut za javno zdravje, bo predstavila projekt SOPA "Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola" ter problematiko tveganega in škodljivega pitja alkohola v Sloveniji med odraslimi ter mladostniki.

Za novinarska vprašanja bodo med nami tudi zdravljeni alkoholiki iz Društva Abstinent (Društvo za urejeno življenje), Zveze klubov zdravljenih alkoholikov in programa Vrtnica (program Zavoda Karitas Samarijan namenjen socialni rehabilitaciji oseb s težavami z odvisnostjo od alkohola).


Vabljeni v soboto, 17. februarja 2018, na romanje na Brezje, ki je namenjeno v spodbudo vsem, ki sodelujejo v akciji 40 dni brez alkohola in v podporo vsem, ki kakorkoli trpijo zaradi alkohola. Pričetek bo ob 10. uri s sveto mašo, ki jo bo daroval cistercijanski opat Janez Novak.

Sledilo bo srečanje udeležencev s psihologom in psihoterapevtom dr. Andrejem Perko in njegovo ženo ddr. Vereno Vidrih Perko.


Kontaktne osebe organizatorjev: