Novomeški škof in predsednik SŠK dr. Andrej Saje sprejel ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Heleno Jaklitsch

13.5.2022 Novo mesto Zamejci in izseljenci

Dr. Andrej Saje, novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) je v petek, 13. maja 2022, na škofiji v Novem mestu sprejel dr. Heleno Jaklitsch, ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Ministrica je predsedniku SŠK predstavila prizadevanja in skrb pristojnega ministrstva za Slovence izven matične domovine. Za njihov nadaljnji obstoj je ključna pripadnost slovenski skupnosti. Ta pripadnost se krepi in ohranja predvsem z govorjeno besedo v materinem jeziku, z vero in kulturo. V tujini je glavni kraj povezovanja prav slovensko cerkveno občestvo. Ključno pri tem je, da ima ta skupnost slovenskega duhovnika. Za slovenske skupnosti v zamejstvu in po svetu je velik izziv vse večje pomanjkanje slovenskih duhovnikov, predvsem v Argentini, Benečiji, Kanalski dolini, na avstrijskem Koroškem in v Porabju. 

Predsednik SŠK se je ministrici zahvalil za njeno delo in za skrb vlade Republike Slovenije za to področje in izpostavil, da Katoliška cerkev podpira delo njihove ustanove ter čuti s potrebami Slovencev v zamejstvu in po svetu in jim glede na razpoložljive moči pomaga. Sam je kot duhovni pomočnik sedem let (med leti 2014 in 2021) deloval v Selah in na Bajdišah na avstrijskem Koroškem v krško-celovški škofiji, obiskal je tudi Slovence v Argentini in v Združenih državah Amerike, pred kratkim pa je sprejel tudi delegacijo argentinskih Slovencev. Povedal je, da so škofje v ponedeljek, 9. maja 2022, na zadnji seji SŠK, imenovali dr. Antona Jamnika, ljubljanskega pomožnega škofa, za odgovornega škofa pri SŠK za Slovence po svetu. Obravnavali so tudi nekatera odprta vprašanja duhovne oskrbe v Argentini te r v Kanalski dolini in Benečiji v sosednji Italiji.