Ob slovenskem kulturnem prazniku sveta maša v ljubljanski stolnici in razstava Umetniki za karitas

8.2.2019 ob 10:00 Ljubljana Dobrodelnost, Karitas, Umetnik, Umetnost
Odprtje razstve Umetniki za karitas v Ljubljani leta 2018 - Foto: Družina Odprtje razstve Umetniki za karitas v Ljubljani leta 2018 - Foto: Družina

V počastitev slovenskega kulturnega praznika bo v petek, 8. februarja 2019, ob 10. uri v ljubljanski stolnici sveta maša, ki jo bo, ob somaševanju duhovnikov, daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Ob 11. uri bo v galeriji Družina odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v 24. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas na Sinjem vrhu nad Ajdovščino.

Pri maši in na odprtju razstave bo prepeval CMePZ Zvon iz Ilirske Bistrice pod vodstvom zborovodkinje Damijane Kinkela. Že tretje leto zapored je v počastitev kulturnega praznika na ta dan sveta maša v ljubljanski stolnici, razstava v galeriji Družina pa je od samega začetka projekta, to je od leta 1995. 

Avgusta je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino potekala 24. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas pod naslovom Polno prgišče lepote (I. Cankar), kjer je 62 avtorjev ustvarilo 124 likovnih del, ki so iz Sinjega vrha potovala v Koper, Vipavo, Celje in Gorico. 

Geslo kolonije in razstav 2018/2019 Polno prgišče lepote je povezano s praznovanjem Cankarjevega leta, ki je v Kurentu zapel hvalnico domovini. Sodelavci Karitas se pri svojem delu srečujemo s številnimi družinami in mladimi, ki so izgubili veselje in ljubezen, ki ne vidijo kaj vse imamo na tem malem koščku naše domovine in se predajajo malodušju. Pri Karitas se zavedamo, da človek ne živi samo od kruha, zato želimo, da je dodana vrednost materialni in finančni pomoči, predvsem poslušanje, pogovor in iskanje polnega prgišča lepote in dobrote.

Strokovni svet kolonije, ki ga sestavljajo: likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn ter likovni ustvarjalci Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Milena Gregorčič, Azad Karim, Silva Karim, Mira Ličen Krmpotić, Tone Seifert, Bogdan Soban in Janez Štros je v skladu s Pravilnikom Škofijske karitas Koper, izbral udeležence: Marino Bahovec, Damijano Bijek, Vivijano Kljun, Vinka Prislana, Milana Razborška, Pio Zavrtanik in Tadeja Žugmana; iz Bosne je prišel Sead Emrić, iz Hrvaške pa Mirjana Matić. 

Častni gost kolonije je bil večkratni udeleženec in darovalec Klavdij Tutta. 

Izbranim udeležencem so se za dan ali dva pridružili tudi strokovni sodelavci in udeleženci lanske kolonije. Posebnost kolonije Umetniki za karitas pa je dan odprtih vrat, ki se vedno dogaja na dan četrtka, ko je Sinji vrh odprt za ljubiteljske in profesionalne slikarje, da za namen kolonije darujejo svoj likovni zapis. Ta način odprtosti ni bil s strani Karitas, niti strokovnega sveta načrtovan, temveč je bil odgovor na željo številnih slikarjev, ki se želijo družiti in darovati. O tem pričajo številke, saj je v 24 katalogih (1995- 2018) Umetniki za karitas zapisanih 1.811 imen avtorjev, ki so ustvarili 2.860 likovnih del, od katerih jih je 2.500 že v nekem domu ali poslovnem prostoru. 298 razstav je v teh letih obiskalo številna razstavišča po Sloveniji, vsako leto tudi Trst in Gorico, poleg tega pa so Umetniki za karitas obiskali Sarajevo, Dunaj, dvakrat Bruselj in prav tako dvakrat Rim. Tudi potovanje razstav in predstavitev avtorjev ponudi slikarjem, da se s pomočjo Karitas predstavijo doma in po svetu, saj si marsikdo tega ne more sam privoščiti. 

Mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas je prvi del celotnega projekta, ki med ljudmi zaživi s potovanjem razstav. Prav potujoče razstave so del karitativne dejavnosti, saj med širše množice prinašajo sporočilo lepote in dobrote. Tokratna razstava je tristočetrta.

Darovi od likovnih del bodo namenjeni pomoči mladim.

 

Pripravila: Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper in voditeljica projekta Umetniki za karitas, e-pošta: [email protected], GSM: 041 429 713.