Obisk Ad limina Apostolorum slovenskih škofov

Slovenski škofje bodo od ponedeljka, 26. februarja, do sobote, 3. marca 2018, opravili obisk na grobu apostolov v Rimu Ad limina Apostolorum

V sklopu obiska se bodo srečali s svetim očetom Frančiškom, obiskali bodo dikasterije rimske kurije ter ustanove v Rimu, kjer delujejo ali študirajo Slovenci. Program predvideva obisk šestnajstih dikasterijev in srečanja z njihovimi vodstvi, štirih kolegijev, kjer se izobražujejo slovenski bogoslovci in duhovniki, ter maševanje na grobovih apostolov. Sklep obiska bo slovesna sveta maša, ki jo bo daroval nj. em. kard. Franc Rode v baziliki sv. Petra v Vatikanu.


Ad limina 2018


Škofje so dolžni vsakih pet let, oziroma kakor je določeno s strani Svetega sedeža, obiskati grobove apostolov Petra in Pavla ter svetemu očetu, nasledniku apostola Petra, podati poročilo o stanju škofije, ki jim je zaupana (prim. Zakonik cerkvenega prava, kann. 399–400). Slovenski škofje bodo na uradih rimske kurije poročali o stanju vere v državi, ekonomskem stanju škofij, katehezi in katoliški vzgoji, stanju duhovniških in redovniških poklicev, področju ekumenizma ter evangelizaciji.


FOTOGALERIJA


 

Slovenski škofje so opravili obisk Ad limina Apostolorum leta 1992, aprila 2001 ter januarja 2008. Obisk Ad limina je dolžnost, ki je naložena škofom osebno in izhaja iz stare navade, ki jo je v današnji obliki z odlokom določil papež Pij X. (31. decembra 1909). Dolžnost vključuje obvezo škofov obiskati grobove apostolov Petra in Pavla ter se predstaviti rimskemu papežu, kar je izraz spoštovanja in škofovskega bratstva, dokaz vdanosti in pokorščine ter hvaležnost Apostolskemu sedežu za pomoč pri vodenju krajevne Cerkve.

Vsak dan obiska bo na spletni strani Slovenske škofovske konference ter na družabnih omrežjih Facebook, Twitter, Google+ in Instagram predstavljen spored ustanov, ki jih bodo škofje obiskali, ter njihova kratka predstavitev in razlaga.

dr. Tadej Strehovec
generalni tajnik SŠK