Obisk delegacije Srbske Pravoslavne Cerkve in predstavnikov Pravoslavne teološke fakultete

3.2.2013 Slovenija Ekumenizem, Teološka fakulteta
Prvoslavna delegacija na obisku v Celju Prvoslavna delegacija na obisku v Celju

 

Na povabilo Teološke fakultete Univerze v Ljubljani (TEOF) je od četrtka, 31. januarja 2013, do nedelje, 3. februarja 2013, Slovenijo obiskala največja in do sedaj najpomembnejša delegacija Srbske Pravoslavne Cerkve in njihove teološke fakultete. Obisk je znamenje dolgoletnih lepih in bogatih prijateljskih stikov, sodelovanja in ekumenskega zbliževanja.

Delegacijo so sestavljali prodekan Pravoslavne teološke fakultete in rektor Bogoslovne srednje šole v Kragujevcu dr. Zoran Krstić, prodekan omenjene fakultete dr. Dragomir Sando, šef doktorskih študijev dr. Vladimir Vukašinovič, iguman samostana Studenica mag. Tihon Rakićević in menih Aron. Goste so spremljali spiritual ljubljanskega Bogoslovnega semenišča dr. Primož Krečič, prof. dr. Maksimilijan Matjaž, p. dr. Vinko Škafar OFMCap, Bogdan Vidmar in bogoslovec Marko Rakun. Delegacija je obiskala več slovenskih krajev in se srečala z različnimi ljudmi, predvsem pa iskala priložnosti za izmenjavo študentov med teološkima fakultetama. Ravno letos mineva 50. obletnica prvega prihoda študentov teologije iz Ljubljane v Beograd in kasneje iz Beograda v Ljubljano.

V četrtek, 31. januarja, je delegacija prispela v Ljubljano in se nastanila pri frančiškanih na Tromostovju. Na skupnem srečanju so goste sprejeli dekan Teološke fakultete v Ljubljani p. dr. Christian Gostečnik, prodekan TEOF dr. Maksimiljan Matjaž, dr. Primož Krečič in patri frančiškani. Gostje so na kratko predstavili izobraževanje in duhovne poklice v Srbiji, predvsem menihe. V Srbiji se številni mladi odločajo za duhovni poklic, njihova bogoslovja so polna, prav tako so zasedene teološke fakultete ter osnovne in srednješolske ustanove, ki jih je skupaj sedem.

V petek, 1. februarja, je delegacijo v nadškofijski palači sprejel ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres. V kratkem pogovoru je srbska delegacija nadškofu predstavila namen obiska, ki ni samo institucionalne narave, ampak predvsem nova vizija odnosov v duhu teološkega povezovanja in dobrih prijateljskih stikov. Predstavniki Teološke fakultete in ekumenskega gibanja so potrdili dobro dolgoletno sodelovanje, izmenjavo obiskov ter trud za plodno delo tudi v prihodnosti.

Pomemben del petkovega dogajanja je bil obisk Teološke fakultete in srečanje s profesorskim zborom. Zbrane je najprej nagovoril dekan p. dr. Christian Gostečnik, rdeča nit pogovorov pa je bilo dosedanje sodelovanje in načrti za naprej. Zbrani so izrazili zadovoljstvo nad dosedanjim delom ter prijateljskimi vezmi. Iz obeh strani je bila izražena želja po obuditvi izmenjav med fakultetama, tudi glede na zanimanje slovenskih študentov za pravoslavno duhovnost. Gostje iz Srbije so predstavili bogate izkušnje z veroukom, ki poteka po šolah in se odvija od osnovne in srednje šole. Obisk je velik, Cerkev pa sama določa program, ki se izvaja, kar kaže tudi na dobro sodelovanje s civilnimi oblastmi. Največ poudarka so na fakulteti namenili umetnosti oziroma sakralnosti. Profesorja dr. Muhovič in dr. Debevec sta predstavila vidik umetnosti, ki združuje, ki strmi k nečemu lepemu in religiji daje izkustveni vidik. Sporočilna moč vzhodne umetnosti je močna in nas lahko še bolje poveže med seboj.

V petek popoldne so obiskali tudi uršulinski samostan pri Sv. Duhu nad Škofjo Loko. Sestre so predstavile najprej zgodovino reda ter njegovo povezavo s šolstvom, kasneje pa tudi pestro zgodovino samostana na tem območju. Srbska meniha sta predstavila meniško življenje, ki temelji predvsem na mirnosti, služenju in molitvi. Enako kot pri nas dajejo poudarek postu, z namenom, da bi Bog v polnosti stopil v človeka.

Delegacija je obiskala tudi Celje, kjer sta jih sprejela celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek ter generalni vikar škofije msgr. Marjan Jezernik. Po ogledu in predstavitvi stolnice so najprej obiskali škofove prostore, nato pa še dom in cerkev Sv. Jožefa v Celju. Škof se je zanimal za vprašanje verske vzgoje in verskega življenja v Srbiji ter sodelovanja z državo. Zbrani so se dotaknili tudi boleče teme vojne in povojne zgodovine na ozemlju nekdanje Jugoslavije, ki je v nekaterih stvareh skupna obema narodoma. Dr. Vladimir Vukašinovič se je celjskemu škofu zahvalil za vso pomoč, ki jo je do sedaj nudil Pravoslavni Cerkvi v Sloveniji.

V soboto, 2. februarja, so si gostje ogledali prostore Škofijske klasične gimnazije v Šentvidu nad Ljubljano, kjer so se seznanili z zgodovino Zavoda sv. Stanislava in si izmenjali stališča glede izobraževanja. Popoldanski del programa je bil namenjen obisku Primorske. Goste je v Kopru sprejel škof msgr. dr. Jurij Bizjak, ki je izpostavil dobro krajevno sodelovanje s Pravoslavno Cerkvijo, ogledali so si stolno cerkev in del mesta. Msgr. Franc Bole je predstavil delovanje radia in revije Ognjišče. V župnijski cerkvi sv. Marka so si ogledali mozaik p. Rupnika in cerkev, ki jo je predstavil arhitekt dr. Jože Marinko. Ob koncu obiska je sledil še ogled Škofijske gimnazije v Vipavi, kjer je rektor msgr. Slavko Rebec predstavil vsebino in dejavnosti celotne ustanove.

Zadnji dan, v nedeljo, 3. februarja, so se gostje udeležili liturgije v Pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda v Ljubljani, obisk Slovenije pa so sklenili v Bogoslovnem semenišču z ogledom Duhovnega središča sv. Jožefa v Ljubljani.

Organizatorji obisk delegacije Srbske Pravoslavne Cerkve in predstavnikov Teološke fakultete ocenjujejo kot pomemben korak, ki bo omogočil, da si bosta obe strani še bolj blizu v ekumenskem prizadevanju, prijateljskih odnosih in teološkem povezovanju, predvsem na ravni obeh fakultet.

 

Poročilo je pripravil bogoslovec Marko Rakun.