Obisk Tajvana in Filipinov ob stoletnici rojstva dr. Janeza Janeža

10.11.2014 Filipini, Tajvan Romanje
Janez Janež - Vir: Rafaelova družba Janez Janež - Vir: Rafaelova družba

Od 10. do 24. novembra 2014 bo potekalo romanje po Tajvanu ob stoletnici rojstva dr. Janeza Janeža ter Filipinov, ki so edina azijska katoliška dežela. Romanje bo pod duhovnim vodstvom ljubljanskega pomožnega škofa msgr. dr. Antona Jamnika.


Dragi prijatelji, prisrčno vas vabim na izjemno zanimivo potovanje oziroma romanje. Obe deželi sem že dvakrat obiskal in se vedno vračal vesel in srečen, da sem tam srečal čudovite ljudi, izjemno zgodovino, čudovita svetišča, božansko naravo…. To je dar, ki živi v človeku, pa tudi domače okolje, slovenski prostor potem lahko gledamo z nove perspektive…

Prisrčno vas vabim na to izjemno zanimivo romanje z besedami, ki sem jih zapisal v svoji knjigi »Med vagabundom in romarjem«.

Biti romar pomeni, da se iz vsakdanjosti vedno znova napotimo na svet kraj, na kraj, kjer je nebo na poseben način odprto, kjer božja bližina na nov način šepeta človeku. Biti romar pomeni življenjsko odločitev, pomeni verovati in upati v cilj poti, ki spreminja že sedanji trenutek mojega bivanja; biti romar pomeni upati skupaj z drugimi, zares srečevati ljudi kot dar, kot znamenja, pomeni veseliti se svojega bivanja in sveta, v katerem živimo, pa vendar se hkrati veseliti tudi krhkosti, ki zaznamuje vse, kar je zapisano temu svetu. Romar je hvaležen za vse, kar prejema po poti, za toliko darov in križev, s katerimi se srečuje, toda moč njegovega upanja je cilj poti, dar odrešenosti, popolna harmonija bivanja. In zato je romar: ker je odprt za nepričakovano, ker vé, da je Bog Bog presenečenj, ki more storiti neskončno več, kakor pa si človek sploh more misliti in upati …

Prof. dr. Anton Jamnik, škof


Informacije o romanju dobite na Agenciji TRUD na e-pošti: [email protected] ali na spletni strani: http://www.trud.si/potovanja/.