Odgovor na novinarsko vprašanje o zahtevi za ustavno presojo dela zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo

14.10.2020 Cerkev na Slovenskem Družina, Zakonodaja, Življenje

Družina

Spoštovani.

Verjetno ste zasledili, da je opozicijska stranka Levica s sopodpisi LMŠ, SD in SAB vložila zahtevo za ustavno presojo dela zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo, po katerem samska ženska ni upravičena do oploditve z biomedicinsko pomočjo. Kot navajajo, je zdajšnja zakonodaja "diskriminatorna in protiustavna", ker dostop do teh postopkov omejuje na zakonske in izvenzakonske pare, "samskim ženskam pa to pravico odreka".

Prosila bi Vas za:

- vaš odziv na takšno zahtevo in argumentacijo dela parlamentarnih strank, v katerem se poudarja zgolj "pravice žensk", pozablja pa se na pravice otrok, spočetih na takšen način ter
- stališče Katoliške cerkve do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo na sploh.

Za odgovor se priporočam v čim krajšem času v tem tednu.

Lep pozdrav in vse dobro,  Družina

_________________________________________________________________________________________

 

Spoštovani, 

hvala za Vaši vprašanji, na kateri odgovarjamo:

 

AD 1    Katoliška cerkev v razpravah glede posredovanja človeškega življenja poudarja, da je to legitimno na naraven način preko spolnega odnosa in znotraj zakonske zveze moža in žene. T. i. zdravljenje zdravih samskih žensk z biomedicinsko pomočjo, je po našem mnenju nedopustno, saj gre za zdrave ženske prav tako pa ima vsak človek pravico do spočetja in rojstva znotraj zakonske zveze ter pravico, da pozna in živi tako z biološko materjo kot očetom. Tovrstni postopki odpirajo tudi številne etične dileme, ki so povezane s trgovanjem spolnih celic, nadomestnim materinstvom oz. trgovino z materinstvom ter postopki umetne oploditve v epruveti, v katerih se ustvarja večje število zarodkov, od katerih velika večina teh postopkov ne preživi. Glede omenjenega stališča poudarjamo, da je izrekanje stališč v demokratični družbi legitimno. Pomembno pa je tudi, da tako Državni zbor  kot Ustavno sodišče spoštujeta odločitev več kot 70% udeležencev referendumu leta 2001, na katerem so volivci in volivke zavrnili zdravljenje zdravih samskih žensk z biomedicinsko pomočjo.

 

AD 2  Stališče  Katoliške Cerkve do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo je izraženo v izjavi Komisije za pravičnost in mir z dne 18.junija 2000 (Izjava Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci ob sprejemanju Zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo   https://katoliska-cerkev.si/o-umetni-oploditvi)

 

Lep pozdrav,

 

Dr. Tadej Jakopič

Tiskovni predstavnik SŠK