Odgovori na novinarska vprašanja o vlogi Cerkve v predvolilni kampanji 2018

21.5.2018

Spoštovani,

v uredništvu Dela pripravljamo članek o vlogi Cerkve v predvolilni kampanji. Prosim, če bi mi lahko odgovorili na naslednja vprašanja:

  • ali ste slovenskim duhovnikom morda dali kakšna navodila/priporočila glede ravnanja pred volitvami - oglaševanje strank pred cerkvenimi objekti, nagovori vernikom, ki naj bodo nepolitični itd
  • ali imate morda kakšen pravilnik/priporočila o oddajanju oziroma omogočanju oglaševanja političnih strank na nepremičninah Cerkve
  • kakšno je uradno stališče Cerkve do tega vprašanja, ste naklonjeni oglaševanju političnih strank v oziroma na vaših prostorih
  • ali se bo vaša ustanova pred volitvami morebiti opredelila do kakšne stranke, ki jo velja po vašem mnenju na volitvha podpreti. če da, katera je to.

Hvala vam za sodelovanje prijazen pozdrav in lep dan vam želim
Delo


Spoštovani,

najlepša hvala za poslana vprašanja. Posredujem vam naše odgovore:

Ali ste slovenskim duhovnikom morda dali kakšna navodila/priporočila glede ravnanja pred volitvami - oglaševanje strank pred cerkvenimi objekti, nagovori vernikom, ki naj bodo nepolitični itd.
Na SŠK nismo izdali nobenih navodil oz. sporočil za duhovnike glede ravnanja pred volitvami.

Ali imate morda kakšen pravilnik/priporočila o oddajanju oziroma omogočanju oglaševanja političnih strank na nepremičninah Cerkve?
Na SŠK nismo izdali nobenega pravilnika na temo oglaševanja političnih strank na objektih v lasti sestavnih delov Katoliške cerkve.

Kakšno je uradno stališče Cerkve do tega vprašanja, ste naklonjeni oglaševanju političnih strank v oziroma na vaših prostorih?
Kampanje političnih strank se ne smejo izvajati v prostorih verskih skupnosti (predvolilni shodi, deljenje letakov ipd.). To pa ne izključuje možnosti, da npr. župnija v času kampanje organizira srečanja na temo npr. aktivnega državljanstva, vrednot družbenega nauka Cerkve (pravičnost, vladavina prava, spoštovanje življenja in družine, verska svoboda, varovanje okolja, skrb za uboge itd.) in na takšna srečanja povabi strokovnjake in predstavnike civilnodružbenih organizacij med katere sodijo lahko tudi predstavniki strank.

Ali se bo vaša ustanova pred volitvami morebiti opredelila do kakšne stranke, ki jo velja po vašem mnenju na volitvah podpreti. če da, katera je to?
V času pred volitvami se bo odzvala Komisija Pravičnost in mir pri SŠK in tako kot do sedaj povabila vse katoličane k udeležbi na volitvah.

Lep pozdrav,
Dr. Tadej Strehovec
Generalni tajnik SŠK