Odgovori na novinarska vprašanja o žaljenju verskih simbolov in Božjih oseb na študentski prireditvi

12.5.2023 Ljubljana

Družina in Radio Ognjišče

1. Kako komentirate včerajšnje početje študentk in študentov Kluba škofjeloških študentov na Škisovi tržnici ()? Gre le za mladostno razigranost ali je to posmeh in žalitev za vse verujoče?

Gotovo verujoči to čutimo kot žalitev. V Katoliški cerkvi izražamo svoje nestrinjanje ob vsaki žalitvi verskih simbolov in Jezusa Kristusa.

Želimo si, da se strpnost, spoštovanje in kultura nenasilja v naši družbi gradijo na vseh ravneh. Vsakdo mora paziti na svoje izražanje, tako da lahko v družbi vsi mirno živimo. 

V konkretnem primeru je treba opozoriti tudi na neprimeren odnos do naše narodne dediščine, katere pomemben del je tudi Škofjeloški pasijon. 

V vsakem primeru pa se je treba vprašati, kaj so mladi s tem želeli sporočiti in zakaj so si za to sporočilo izbrali takšen - neprimeren - način izražanja.

Danes je v slovenskih šolah dan kulture nenasilja in strpnosti. Takšni dogodki nas spodbujajo, da kot družba mlade generacije spodbujamo k spoštovanju verskih, kulturnih in drugih razlik.

 

2. Nekdanji predsednik države Borut Pahor je na družbenem omrežju delil objavo, zelo naklonjeno temu početju. Je to ustrezno ravnanje državnika ali bi se moral zanj opravičiti?

Vsi, posebej tisti na izpostavljenih mestih v naši družbi, bi morali narediti vse za to, da se v družbi spodbuja sožitje in ob vsaki priložnosti pozivajo Slovenke in Slovence k spoštovanju vseh članov naše družbe.

Če je ravnanje nekega državnika primerno ali ne, naj presodijo ljudje sami. Vsekakor lahko v demokratični družbi vsakdo svoje mnenje tudi izrazi, seveda na miren, demokratičen način.