Odprtje gostujoče občasne razstave Arma Christi ali vsak svoj križ nosi v Muzeju krščanstva na Slovenskem

30.3.2017 ob 18:00 Stična Post, Kultura

Muzej krščanstva na Slovenskem (MKS) in Pokrajinski muzej Celje (PMC) v četrtek, 30. marca 2017, ob 18. uri vljudno vabita v Stično na odprtje gostujoče občasne razstave Arma Christi ali vsak svoj križ nosi.

Razstavo bosta odprla direktorica MKS mag. Nataša Polajnar Frelih in direktor PMC Stane Rozman. Odprtje razstave bo pospremil pogovor avtorice razstave, kustosinje Barbare Trnovec s stiškim menihom p. Brankom Petauerjem, o različnih razsežnostih pasijona, evangelijskega poročila o trpljenju Jezusa Kristusa. Pogovor bo z izvedbo postnih pesmi pospremil župnijski zbor Chorus Sitticensis.  

Razstava bo dopolnjena razstava Arma Christi ali vsak svoj križ nosi, ki jo je pripravila kustosinja Barbara Trnovec leta 2016 v Pokrajinskem muzeju Celje. Kot je zapisala avtorica razstave, je frazem vsak svoj križ nosi, močno razširjen. V nemščini se glasi Jeder hat sein Kreuz zu tragen, v angleščini We all have our own cross to bear … Razumejo in uporabljajo ga tako verujoči kot neverujoči, kadar hočejo povedati, da so skrbi, težave in trpljenje sestavni del življenja. Njegov izvor je povezan s Kristusovim pasijonom.

Pasijonu so bile – in so še vedno – posvečene različne upodobitve in uprizoritve, ki so nagovarjale k vživljanju v Kristusovo trpljenje, spodbujale h kontemplaciji in prek tako pogojene religiozne izkušnje prispevale k utrjevanju in poglabljanju vere posameznika. To so med drugim tudi trije poznosrednjeveški ikonografski motivi Arma Christi, Kristus trpin in Maša sv. Gregorja, katerih pojav in uveljavitev sta med seboj povezana. Sooblikovale so jih sočasne družbene, psihološke, politične, ekonomske in druge okoliščine, njihov pojav pa ni vezan na nobeno zgodovinsko dejstvo ali versko dogmo, temveč korenini v nepredvidljivosti folklore. Občasna razstava z zgornjim naslovom odstira skrivnosti omenjenih treh motivov, med drugim je predstavljena edinstvena upodobitev maše sv. Gregorja na Slovenskem.

Razstava bo na ogled do 3. 9. 2017. Vljudno vabljeni!

Kontakt: Muzej krščanstva na Slovenskem, Stična 17, 1295 Ivančna Gorica, Slovenija, tel. 01, 78 77 863, www.mks-sticna.si.

Kontaktni osebi za razstavo: Barbara Trnovec, Pokrajinski muzej Celje, tel. 03 428 09 65, e-mail [email protected] in mag. Nataša Polajnar Frelih, Muzej krščanstva na Slovenskem, tel. 01 78 77 863.