Odprtje razstave Sit hic museum!

19.11.2016 ob 18:00 Stična Kultura, Razstava, Cerkev v Sloveniji

Muzej krščanstva na Slovenskem v Stični v soboto, 19. novembra 2016, ob 18. uri vljudno vabi na odprtje občasne razstave Sit hic museum! ob 10-letnici Muzeja krščanstva na Slovenskem in 33. obletnici muzejske dejavnosti v Stični. Razstavo odpirajo v okviru 17. festivala Stična.

Leto 2016 je za Muzej krščanstva na Slovenskem, ki deluje v delu Cistercijanske opatije Stična, jubilejno, saj mineva 10 let, odkar je stiški muzej dobil status muzeja državnega pomena. Po večletnih prizadevanjih je postal osrednji državni muzej za krščansko umetnost in zgodovino krščanstva na Slovenskem, ki s svojim delovanjem bogati ves slovenski in mednarodni kulturni prostor. Tega jubileja pa ne bi praznovali, če ne bi pred 33 leti, torej leta 1983, stiški menihi pripravili prve razstave.

Muzej krščanstva na Slovenskem je muzej, ki sledi prek 1700 let staro versko izročilo na območju Slovenije. Krščanstvo je v teh stoletjih ustvarilo izjemno materialno in duhovno zapuščino, ki znotraj muzejskih aktivnosti dobiva nove dimenzije. Na eni strani muzej predstavlja različne zbirke premične sakralne kulturne dediščine, na drugi strani pa prinaša historični pregled družbenih tokov, v katerih je imelo krščanstvo pomembno vlogo. Muzej z razstavami, publikacijami in prireditvami komunicira z javnostjo, ker se zaveda, da krščanstvo ni samo del historičnega konteksta, ampak ima svoje mesto tudi v sodobni družbi. Posebno pozornost namenja izobraževanju mladih, saj je del aktualnega medkulturnega dialoga tudi dialog med verstvi. V današnjem svetu je vse bolj prisoten in v prihodnosti človeštva bo imel odločilno vlogo.

O Muzeju krščanstva na Slovenskem in njegovih predhodnikih smo napisali tudi knjigo: Sit hic museum! 10 let Muzeja krščanstva na Slovenskem in 33 let muzejske dejavnosti v Stični (ur. Nataša Polajnar Frelih, Muzej krščanstva na Slovenskem), Stična 2016.

Jubilejna razstava bo na ogled do 5. marca 2017. Vljudno vabljeni!

Kontaktna oseba za razstavo: mag. Nataša Polajnar Frelih, Muzej krščanstva na Slovenskem, Stična 17, 1295 Ivančna Gorica, tel. 01 78 77 863, 041 562 807, www.mks-sticna.si.