Odziv SŠK na papeževo srečanje s slovenskimi žrtvami spolnih zlorab

Na Slovensko škofovsko konferenco se je danes v zvezi s člankom v Delu [1] obrnilo več predstavnikov medijev in prosilo za komentar.

Sveti sedež je povsem svoboden pri tem, kdo in iz kakšnih razlogov je vabljen na papeževe avdience. Slovenska škofovska konferenca se pridružuje skrbi svetega očeta za žrtve; veseli nas, da jih je papež Frančišek sprejel, nagovoril in opogumil. Papež nam s svojo držo kaže, da so žrtve vedno na prvem mestu, vsi skupaj pa smo na poti reševanja preteklih zlorab.

Tudi slovenski škofje so v stalnem sodelovanju s papežem. Junija lani je papež z veseljem sprejel vodstvo Slovenske škofovske konference ter ga podprl pri njegovem delu, tudi na področju boja proti zlorabam.

Slovenski škofje ponovno izražajo bližino žrtvam, ki so se jim zato tudi večkrat opravičili, nazadnje lani predsednik Slovenske škofovske konference, dr. Andrej Saje. Ob opravičilu je poudaril tudi ničelno toleranco do kakršnih koli zlorab.

Tudi škofje si prizadevajo za hitrejše reševanje odprtih vprašanj, vendar za njihovo reševanje in hitrost postopkov niso pristojni sami. V teku je sestava komisije, ki bo pomagala pri delu z žrtvami, poudarjamo pa, da so protokoli v primerih zlorab natančno predpisani in se jim že sedaj strogo sledi. Ustanovitev tovrstne omenjene komisije pa zahteva svoj čas.

 

Dr. Gabriel Kavčič

Tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference

 


[1] Mihajlović, N. (28. 04. 2023). Papež vstal za Dovolj.je, dovolj je slabih pastirjev. Delo, str. 3.