Dopolnjena izjava nadškofa metropolita Zoreta ob napadu na duhovnika v Franciji

26.7.2016

Za komentar na zadnje teroristične napade in napad na duhovnika smo vprašali tudi ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta.

V izjavi za Radio Ognjišče je dejal, da ne more z gotovostjo trditi, da gre pri napadu za napad na Katoliško Cerkev, je pa spomnil, da so se podobni napadi že dogajali v Siriji in Iraku ter nekaterih drugih državah in je ta napad eden od dogodkov, ki smo jih prej doživljali od daleč, danes pa se je zgodil na našem "pragu". "Dejstvo pa je, da če se bo potrdilo, da je šlo za teroristični napad dveh skrajnežev, da gre za še eno zlorabo vere v namene, ki nimajo opravka ne z vero in ne z Bogom in so popolna zloraba tako Boga, kakor tudi vere. S tem je Evropa postavljena pred nujnost iskanja nekega skupnega odgovora in usklajenih odzivov na razmere, ki se ustvarjajo. Države članice si ne bodo mogle več pilatovsko umivati rok in problemov puščati tistim, kjer se teroristični napadi dogajajo, ampak bo potrebno za pravo ravnanje iskati tudi skupaj prave odgovore," je povedal nadškof Zore in vse povabil k molitvi. "Bog nas obvaruj terorističnih napadov in Bog nas obvaruj sovraštva," je dejal.

Žalost nad novim napadom je v pogovoru za Radio Ognjišče izrazil tudi duhovnik Slovenske katoliške misije v Merlebachu v Franciji Jože Kamin. Dejal je, da jih napad na duhovnika ni preveč presenetil, saj so bile katoliške skupnosti v zadnjih mesecih opozorjene, da morajo poskrbeti za varnost ob večjih katoliških prazniki. "Iz določenih virov sem celo slišal, da je bila tarča v Nici preširoka, da je pobitih tudi veliko število muslimanov in da se želijo sedaj znova "centrirati" na tako imenovane sovražne sile, ki so v tarči islamske države." Kamin je spomnil, da so cerkve in tudi druge katoliške ustanove "dobre" tarče islamskih skrajnežev in da bo do njih prihajalo tam, "kje smo bolj ranljivi, tam bodo gotovo našli tudi določeno špranjo v katero bodo vdrli na tem ali drugem delu Francije". Strinjal se je, da napad povzroča med duhovniki, verniki in tudi državlajni dodaten strah in skrb a je vse povabil k molitvi.

Vir: Radio Ognjišče