Poročilo o duhovno-počitniških tednih gibanja Vera in luč

19.9.2012 Slovenija: Kančevci, Pohorje, Soča in Portorož Skupnost
Vera in luč v Kančevcih Vera in luč v Kančevcih

Vera in luč je mednarodno duhovno gibanje. Srce skupin so osebe z motnjami v duševnem in/ali telesnem razvoju (t. i. lučke), na srečanjih in tudi sicer pa jih spremljajo starši in njihovi prijatelji. V skupinah poleg rednih srečanj pripravljajo več drugih dejavnosti, ki se razvijajo glede na aktualne potrebe in ustvarjalnost posameznikov. Med temi pobudami so duhovne vaje, romanja, pikniki, izleti in duhovno-počitniški tedni.

Duhovno-počitniški tedni so tudi v letošnjem poletju potekali na Pohorju, v Soči, Kančevcih ter v Portorožu. Tokrat so razmišljali o blagrih[1] in skušali živeti kot glasniki veselja. Ob dopoldnevih so lučke skupaj s prijatelji ustvarjale »blagre«, starši pa so skupaj z duhovnim voditeljem razmišljali o tematiki posameznega dneva. Udeležence so povezovale jutranje molitve, budnica, telovadba, maša, popoldanski izleti, kopanje, jezdenje konj in druge dejavnosti, ki so bile prilagojene zanimivostim in ponudbi posameznega kraja. V okviru posameznega tedna so organizirali enodnevna romanja, na sklepno mašo pa so povabili tudi krajevnega škofa.

Organizatorji in udeleženci duhovno-počitniških tednov se zahvaljujejo dobrotnikom, ki so jim pri izpeljavi programov celostno pomagali.

Ustanovitelj gibanja Vera in luč Jean Vanier je zapisal: »Mogoče ni vsak poklican k temu, da bi v življenju delal velike stvari, da bi sijal kot sonce, a vsakdo je poklican, da ljubi in se ljubi,vsak tam, kjer je, kakršen je, s svojimi slabostmi in hibami.«


Poročilo je pripravil Marjan Ristič.
[1] O blagrih je Jezus spregovoril v govoru na Gori. O tem v Svetem pismu obstajata dva zapisa: daljši je v Matejevem (Mt 5,1–12), krajši pa v Lukovem evangeliju (Lk 6,20–23).