Papež Benedikt XVI. ob sklepu molitvene osmine za edinost kristjanov

25.1.2013 Vatikan Ekumenizem, Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. Papež Benedikt XVI.

»Vedno je v veselje in je posebna milost, zbrati se skupaj okoli groba apostola Pavla ob zaključku 'Tedna molitve za edinost kristjanov'... To današje obhajanje poteka med Letom vere, ki se jezačelo 11. oktobra lani ob petdeseti obletnici začetka II. vatikanskega koncila. Občestvo v isti veri je osnova za ekumenizem. Edinost namreč podarja Bog skupaj z vero, kot to učinkovito izraža sveti Pavel: 'Eno telo in en Duh, kakor ste tudi bili poklicani v enem upanju svojega poklica. En Gospod, ena vera, en krst: en Bog in Oče vseh, nad vsemi in po vseh in v vseh' (Ef 4,4-6)«. S temi besedami je v petek, 25. januarja 2013, papež Benedikt XVI. razložil namen obhajanja večernic v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja na praznik Spreobrnitve apostola Pavla. Sveti oče je namreč vodil večernice, na katerih so bili prisotni voditelji ter predstavniki različnih Cerkva in cerkvenih skupnosti, kakor tudi voditelji in predstavniki vatikanskih dikasterijev, med njimi tudi kardinal Kurt Koch, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani, ki je na začetku obreda v uvodnem nagovoru pozdravil svetega očeta ter vse zbrane in spregovoril o pomenu skupnega obhajanja današnjega bogoslužja.

Sveti oče je v nadaljevanju homilije predstavil pomen Pavlovih besed Efežanom kot temelj za ekumensko prizadevanje. Dejal je: »Izpoved krstne vere v Boga, Očeta in Stvarnika, ki se je razodel v Sinu, Jezusu Kristusu ter izlil Svetega Duha, ki oživlja in posvečuje, že povezuje kristjane. Brez vere, ki je predvsem Božji dar, a tudi človekov odgovor, bi se vse to ekumensko gibanje skrčilo na neke vrste 'pogodbo', kateri se je dobro pridružiti zaradi skupne koristi. II. vatikanski koncil spominja, da kristjani 'čim tesneje bodo združeni z Očetom, z Besedo in Svetim Duhom, tem prisrčneje in tem lažje bodo mogli poglabljati medsebojno bratstvo' (E 7). Doktrinalnih vprašanj, ki nas še ločujejo, pa nikakor ne smemo pustiti ob strani ali zmanjšati njihov pomen. Z njimi se moramo v bratskem duhu in medsebojnem spoštovanju pogumno soočiti. Dialog, ki odseva prvenstvo vere, omogoča, da se s trdnim upanjem odpremo Božjemu delovanju, saj sami ne moremo graditi edinosti. Sveti Duh je namreč, ki nas vodi k polni edinosti in nam pomaga doumeti duhovno bogastvo, ki je navzoče v različnih Cerkvah in cerkvenih skupnostih«.

Papež je nadalje spomnil na letošnjo temo Tedna molitve za edinost kristjanov, ki je vzeta iz knjige preroka Miheja, z naslovom To kar Gospod zahteva od nas (prim. Mih 6,6-8) ter se zahvalil Študentskemu krščanskemu gibanju Indije (SCMI), ki je ob sodelovanju z Vseindijsko katoliško univerzitetno federacijo (AICUF) ter z Narodnim svetom Cerkva v Indiji (NCCI)l, pripravilo letošnje gradivo, kakor tudi vsem, ki so pri tem sodelovali.

»Naše iskanje edinosti v resnici in ljubezni ne sme nikoli izgubiti izpred oči razumevanje, da je edinost kristjanov, delovanje in dar Svetega Duha in da presega naše zmožnosti. Zato je duhovni ekumenizem, še posebej molitev, srce ekumenskega prizadevanja. Kljub temu pa ekumenizem ne bo prinesel dolgotrajnih sadov, če ga ne bodo spremljala konkretna dejanja spreobrnjenja, ki prebujajo vesti ter spodbujajo ozdravljanja spomina in odnosov. Saj, kakor pravi Odlok o ekumenizmu II. vatikanskega koncila, 'ni resničnega ekumenizma brez notranjega spreobrnjenja' (E 7)... Prenova notranjega življenja našega srca in našega razuma, ki se pozna v vsakdanjem življenju, je bistvena za vsak dialog in vsako pot sprave in tako postaja ekumenizem prizadevanje za medsebojno razumevanje, spoštovanje in ljubezen, 'da bo svet veroval' (Jn 17,21)«.

 

Besedilo je povzeto iz spletne strani Radia Vatikan.