Papež Frančišek 1. september razglasil za Svetovni dan molitve za skrb stvarstva

1.9.2015 Katoliška Cerkev Ekumenizem, Okolje, Papež Frančišek, Katoliška cerkev

Častitljivima bratoma
kardinalu Petru Kodwo Appiahu TURKSONU
predsedniku Papeškega sveta za pravičnost in mir
kardinalu Kurtu KOCHU
predsedniku Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani

Ker imava skupaj z ljubljenim bratom ekumenskim patriarhom Bartolomejem iste skrbi za prihodnost stvarstva in potem ko sem sprejel predlog njegovega predstavnika Ioannisa iz Pergama, ki je podal svoj prispevek na predstavitvi okrožnice Laudato si o skrbi za skupni dom, vama želim sporočiti, da sem se odločil tudi v katoliški Cerkvi uvesti Svetovni dan molitve za skrb stvarstva, ki ga bomo začenši s tem letom obhajali na 1. september tako, kot ga že nekaj časa obhajajo v pravoslavni Cerkvi.

Kot kristjani hočemo ponuditi svoj prispevek pri premagovanju ekološke krize, ki jo preživlja človeštvo. Zaradi tega moramo predvsem iz naše bogate duhovne dediščine zajemati motivacije, ki spodbujajo strast za skrb stvarstva. Pri tem moramo vedno imeti pred očmi, da za vernike v Jezusa Kristusa, Božjo Besedo, ki je za nas postal človek »duhovnost ni ločena od telesa, niti od narave ali resničnosti tega sveta, temveč živi z njimi in v njih, v občestvu z vsem, kar nas obkroža« (Laudato si 216). Ekološka kriza nas torej vabi k globokemu duhovnemu spreobrnjenju: »Kristjani so poklicani k »ekološki spreobrnitvi, ki omogoči, da vse posledice srečanja z Jezusom privrejo na dan v odnosih s svetom, ki jih obdaja« (ibid. 217). »Živeti poklic varuhov Božjih del je bistvena sestavina krepostnega življenja, saj za krščansko izkušnjo to ni nekaj izbirnega ali drugotnega« (ibid. 217).

Letni Svetovni dan molitve za skrb stvarstva bo tako za posameznike kot za skupnosti dragocena priložnost za obnovitev osebne privolitve vsakemu lastni poklicanosti varuha stvarstva, za dviganje zahvale Bogu za čudovito Božje delo, ki ga je on zaupal naši skrbi. Prav tako bo mogoče prositi za pomoč pri varovanju stvarstva in za usmiljenje za grehe, ki smo jih storili proti svetu, v katerem živimo. Obhajanje dneva na isti datum skupaj s pravoslavno Cerkvijo bo ugodna priložnost pričevanja za vedno večjo občestvenost s pravoslavnimi brati. Živimo v času, v katerem se vsi kristjani soočamo z istimi pomembnimi izzivi, na katere pa moramo, če želimo biti bolj verodostojni in učinkoviti, dati skupne odgovore. Zaradi tega upam, da bo ta dan na nek način pritegnil tudi druge Cerkve in cerkvene skupnosti ter ga bomo obhajali v soglasju s pobudami, ki jih na tem področju organizira Ekumenski svet Cerkva.

Vas, kardinal Turkson, predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir prosim, da seznanite komisije Pravičnost in mir pri škofovskih konferencah, kakor tudi narodne in mednarodne organizme, ki si prizadevajo na ekološkem področju, o ustanovitvi Svetovnega dneva molitve za skrb stvarstva, da bo v skladu s krajevnimi zahtevami in razmerami obhajanje pripravljeno, kot se spodobi, z udeležbo vsega Božjega ljudstva: duhovnikov, redovnikov, redovnic in vernih laikov. Za dosego tega namena, bo vaš dikasterij imel nalogo, da v sodelovanju s škofovskimi konferencami pripravi primerne pobude za promocijo in animiranje, da bo vsakoletno obhajanje resnično močan trenutek molitve, premišljevanja, spreobrnjenja ter sprejemanja temu skladnega stila življenja.

Vas, kardinal Koch, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani pa prosim, da vzpostavite potrebne stike z ekumenskim patriarhom ter z drugimi ekumenskimi stvarnostmi, da bo ta dan resnično postal znamenje skupne prehojene poti vseh, ki verujejo v Kristusa. Poleg tega bo naloga vašega dikasterija poskrbeti za koordinacijo podobnih pobud, ki jih izvaja Ekumenski svet Cerkva.

Medtem ko vam želim čim širše sodelovanje za čim boljši začetek in razvoj Svetovnega dneva molitve za skrb stvarstva, prosim za priprošnjo Sveto Božjo Mater Marijo in sv. Frančiška Asiškega, katerega Pesem stvarstva navdihuje številne može in žene dobre volje, da živijo v hvaljenju Stvarnika in v spoštovanju stvarstva. Naj te želje okrepi apostolski blagoslov, ki ga podeljujem vama, gospoda kardinala, kakor tudi vsem, ki sodelujejo pri vajini službi.

Frančišek

Iz Vatikana, 6. avgusta 2015,
na praznik Gospodovega spremenjenja.

 

Vir: Radio Vatikan.