Papež Frančišek: "Imate prav. Čas je, da stopimo skupaj!"

2.7.2016 Evropa Civilna družba, Gibanje, Evropa

Papež Frančišek je poslal video sporočilo udeležencem srečanja Skupaj za Evropo, ki so se ga od 29. junija do 2. julija 2016 v Münchnu udeležili člani krščanskih gibanj in skupnosti različnih Cerkva. Letošnji dogodek se je odvijal na temo Srečanje, sprava, prihodnost.

 

Čas, da stopimo skupaj

»Imate prav. Čas je, da stopimo skupaj, da bi tako s pravim evropskim duhom pristopili k problematikam našega časa,« zatrdi papež na začetku video sporočila. Poleg vidnih zidov, se krepijo tudi tisti nevidni, ki hočejo razdeliti to celino. To so zidovi, ki se dvigujejo v srcih oseb. Zidovi, zgrajeni iz strahu in agresivnosti, pomanjkanja sočutja do oseb drugačnega izvora ali verskega prepričanja. Zidovi političnega in ekonomskega egoizma, ki so brez spoštovanja do življenja in dostojanstva vsake osebe.

Evropa mora premisliti o svoji krščanski dediščini

Frančišek izpostavi, da se Evropa nahaja v kompleksnem svetu, ki je vedno bolj globaliziran in zato vedno manj evrocentričen. Če prepoznavamo te epohalne problematike, moramo imeti tudi pogum in reči, da potrebujemo spremembo. »Evropa je poklicana k premisleku in se mora vprašati, ali njena neizmerna dediščina, ki je pretežno krščanska, spada v muzej ali pa je še vedno zmožna navdihovati kulturo in svoje zaklade nuditi vsemu človeštvu.« Udeleženci srečanja so se zbrali, da bi skupaj pristopili k tem odprtim izzivom v Evropi ter na svetlo postavili pričevanja o civilni družbi, ki kakor mreža deluje za sprejemanje najšibkejših, za solidarnost in za izgrajevanje mostov, da bi se tako presegli konflikti.

Med nebom in zemljo

»Zgodovina Evrope je zgodovina stalnega srečevanja med nebom in zemljo,« nadaljuje sveti oče: »Nebo predstavlja odprtost za transcendentno, za Boga, kar je od vedno zaznamovalo evropskega človeka; zemlja pa predstavlja njegovo praktično in konkretno zmožnost pristopanja k situacijam in problemom.« Tudi krščanske skupnosti in gibanja, ki so nastali v Evropi, so po papeževih besedah prinašalci raznovrstnih karizem, Božjih darov, ki jih je treba dati na razpolago.

Srečanje Skupaj za Evropo predstavlja kohezivno moč z jasnim ciljem, da je namreč treba osnovne krščanske vrednote spremeniti v konkretne odgovore na izzive te celine v krizi. »Vaš življenjski stil temelji na vzajemni ljubezni, ki se živi v evangeljski radikalnosti,« pravi papež. Kultura vzajemnosti pomeni medsebojno soočanje, spoštovanje, sprejemanje, podpiranje in bližino. Pomeni ceniti različnost karizem, in sicer na način, ki vodi proti enosti in jo bogati. »Kristusova navzočnost med vami, prosojna in otipljiva, je pričevanje, ki zbuja verovanje.«

Vsaka pristna enost živi iz bogastva raznovrstnosti, ki jo sestavljajo – kakor družina, ki je toliko bolj združena, koliko bolj je vsak od njenih članov lahko brez bojazni to, kar je. »Če vsa Evropa želi biti družina narodov,« je jasen papež Frančišek, »naj v središče postavi človeško osebo, naj je odprta in sprejemajoča celina, naj nadaljuje z uresničevanjem načinov sodelovanja, ki ni samo ekonomsko, ampak tudi socialno in kulturno.«

Skupaj, da bi evangelij obrodil sadove

Bog vedno prinaša novosti. »Koliko krat ste to že doživeli v življenju! Ali smo tudi danes odprti za njegova presenečenja? Vi, ki ste pogumno odgovorili na Gospodov klic, ste poklicani pokazati njegovo novost v življenju in na ta način pomagati, da evangelij obrodi sadove, ki klijejo iz krščanskih korenin in ki že dva tisoč let hranijo Evropo.« Papež zagotavlja, da bodo tako obrodili še večje sadove. Spodbuja, naj ohranjajo svežino svojih karizem, svoj »skupaj« pa živ. Njihovi domovi, skupnosti in mesta naj so »laboratoriji občestva, prijateljstva in bratstva, zmožni povezovanja in odprti za ves svet«.

Skupaj za Evropo je po papeževem prepričanju danes potrebno bolj kot kdaj koli. »V Evropi z mnogimi narodi ste priče, da smo otroci enega Očeta, med seboj pa bratje in sestre. Ste seme dragocenega upanja, da bi Evropa ponovno odkrila svojo poklicanost – prispevati k enosti vseh,« še pove papež Frančišek.

 

Vir: Radio Vatikan.