Papež Frančišek je pozitivno spregovoril o duhovnem dejstvu v Medžugorju

Foto - RV Foto - RV

Ob sklepu apostolskega potovanja na Portugalsko, je papež Frančišek na povratnem letu v Rim, v soboto, 13. maja 2017, odgovarjal na novinarska vprašanja.

Spregovoril je o romanju v Fatimo, o Medžugorju, srečanju s predsednikom ZDA, ki je predvideno 24. maja, Bratovščini Pija X., ekumenizmu ter nekaterih drugih aktualnih tematikah.

Na vprašanje italijanskega novinarja, kaj meni o prikazovanjih v Medžugorju in kako komentira nedavno imenovanje posebnega škofa, ki bo skrbel za pastoralni vidik romanj, je papež Frančišek odgovoril:

»Vsa prikazovanja ali domnevna prikazovanja spadajo na zasebno področje, niso del rednega javnega Cerkvenega učiteljstva. Medžugorje: je bila ustanovljena komisija (ustanovil jo je papež Benedikt XVI., op. p.), ki jo je vodil kardinal Ruini. Jaz sem konec leta 2013 ali v začetku leta 2014 od kardinala dobil ugotovitve komisije, v kateri so bili dobri teologi, škofje in kardinali. Dobri, dobri, dobri. Poročilo Ruini je zelo, zelo dobro. Potem je bilo nekaj dvomov v Kongregaciji za nauk vere, kateri se je zdelo primerno poslati vsem članom Kongregacije vso dokumentacijo, tudi stvari, ki so se zdele nasprotne Poročilu Ruini. Jaz sem dobil obvestilo, spomnim se, da je bilo v soboto zvečer. Ni se mi zdelo pravilno, saj je bilo tako, kot da bi dali na dražbo – oprostite izrazu – Poročilo Ruini, ki je bilo zelo dobro narejeno. In v nedeljo zjutraj je prefekt Kongregacije za nauk vere prejel moje pismo, v katerem sem mu rekel, naj namesto, da bi poslali mnenja vsem članom, le-ta pošljejo meni osebno. Ta mnenja so bila pretehtana in vsa poudarjajo izčrpnost Poročila Ruini. Da, predvsem je potrebno ločiti tri stvari. Glede prvih prikazovanj, ko so bili [vidci] otroci, poročilo bolj ali manj pravi, da je potrebno še naprej raziskovati. Glede sedanjih domnevnih prikazovanj pa ima poročilo nekatere dvome. Osebno sem bolj 'zloben': raje imam Marijo mati, našo mater, in ne Marije, 'vodje poštnega urada', ki vsak dan pošilja sporočilo ob določeni uri... to ni Jezusova mama. In ta domnevna prikazovanja nimajo posebne vrednosti. In to pravim kot osebno mnenje. Kdo misli, da bi Marija rekla: "Pridite, ker bom jutri ob tisti uri povedala sporočilo tistemu vidcu." Ne. [V Poročilu Ruini] se ta videnja razlikujejo. In tretjič, pravo in resnično bistvo Poročila Ruini: duhovno dejstvo, pastoralno dejstvo, ljudje, ki gredo tja in se spreobrnejo, ljudje, ki srečajo Boga, ki spremenijo življenje... Za to ni čarobne palice in tega duhovno-pastoralnega dejstva ni mogoče zanikati. Zato je bil zdaj imenovan škof – dober, zelo dober, saj ima veliko izkušenj – ki bo skupaj z vsemi temi podatki, z odgovori, ki so mi jih poslali teologi, pogledal, kako se odvija pastoralni del. In na koncu se bo reklo kakšno besedo.«

Vir: Radio Vatikan.
Uradni prepis novinarske konference