Papež Frančišek: Medverski dialog spodbuja mir in spoštovanje različnosti

4.4.2024 Vatikan Papež Frančišek
Foto: Vatican Media Foto: Vatican Media

Sveti oče je v četrtek, 4. aprila 2024, v avdienco sprejel udeležence prvega kolokvija med Dikasterijem za medverski dialog in Kongresom voditeljev tradicionalnih in svetovnih verstev. V nagovoru je razmišljal o spoštovanju različnosti, zavzemanju za skupni dom ter spodbujanju miru.

Papež je po uvodnih pozdravih spomnil na svojo udeležbo na 7. kongresu voditeljev tradicionalnih in svetovnih verstev, ki je potekal septembra leta 2022 v Astani. Po njegovih besedah je Kongres »edinstvena in dobro preizkušena platforma za dialog ne le med verskimi voditelji, temveč tudi s svetom politike, kulture in sredstev javnega obveščanja. Gre za pomembno pobudo, ki se še kako ujema s poklicanostjo Kazahstana: biti Dežela srečanja«.

Apostolsko potovanje pa ni bil edini način, s katerim je sveti oče izrazil svojo bližino kazahstanskemu ljudstvu: januarja letos se je v Vatikanu srečal s predsednikom republike, danes pa z g. Ašimbajevom, predsednikom senata in vodjo tajništva Kongresa, ki se prvega kolokvija udeležuje kot vodja kazahstanske delegacije.

Papež Frančišek je poudaril, da je pri gojenju harmonije med verstvi, etnijami in kulturami, na katero je Kazahstan lahko ponosen, potrebna podpora. Ob tem je izpostavil naslednje tri vidike: spoštovanje različnosti, zavzemanje za »skupni dom« ter spodbujanje miru.

»Kar zadeva spoštovanje različnosti, ki je nepogrešljiv element demokracije – katero je treba nenehno spodbujati –, k ustvarjanju harmonije veliko pripomore dejstvo, da je država "sekularna". Seveda govorimo o zdravi sekularnosti, ki ne meša vere in politike, ampak ju ločuje v dobro obeh, ter ki hkrati priznava bistveno vlogo verstev v družbi, v službi skupnega dobrega. Poleg tega se v vašem modelu mir in družbena harmonija spodbujata s pravično in enakopravno obravnavo različnih etničnih pa tudi verskih in kulturnih komponent. To velja za zaposlovanje, dostop do javnih ustanov ter sodelovanje v političnem in družbenem življenju države, tako da se nihče ne bi čutil diskriminiranega ali privilegiranega zaradi svoje specifične identitete.

Glede druge točke – zavzemanje za varovanje stvarstva – želim poudariti temo, ki ste jo izbrali: Naš skupni dom: božji dar, ki ga je treba ljubiti in zanj skrbeti. Med delovnimi dokumenti ste poleg okrožnice Laudato si' in apostolske spodbude Laudate Deum obravnavali tudi besedilo dokumenta »Razvojni koncept 2023-2033«, ki ga je želel predsednik republike in ki ponuja panoramski pogled na Kongres in njegove dejavnosti v prihodnjem desetletju, s posebnim poudarkom na okoljskih vprašanjih. To je pomembno: spoštovanje stvarstva je namreč neizogibna posledica ljubezni do Stvarnika, do bratov in sester, s katerimi delimo življenje na planetu, ter zlasti do prihodnjih generacij, katerim smo poklicani predati dediščino, ki jo je potrebno negovati, in ne ekološkega dolga, ki ga je treba plačati. Upam, da bo vaša pobuda predstavljala pomemben prispevek k temu.

Vaše srečanje ima še tretjo razsežnost: spodbujanje miru. Danes mnogi, vse preveč ljudi, govorijo o vojni: vojna retorika je žal spet v modi. To je slabo! Medtem ko se širijo besede sovraštva, ljudje umirajo v brutalnih spopadih. Namesto tega moramo govoriti o miru, sanjati o miru, dati ustvarjalnost in konkretnost pričakovanjem miru, ki so resnična pričakovanja ljudstev in ljudi. Spodbujam k prizadevanjem v tem smislu ter k dialogu z vsemi. Naj bo vaše srečanje v spoštovanju različnosti in z namenom medsebojnega bogatenja zgled, da v drugem ne bi videli grožnje, temveč dar in dragocenega sogovornika za medsebojno rast.
Dragi prijatelji, želim vam, da bi preživeli dneve bratstva, polne prijateljstva in načrtov za dobro, ter bi plodovito podelili rezultate vašega dela. Na vas kličem blagoslov Vsemogočnega, ki ljubi mir. Hvala!«

Vir: Vatican News - slovenska redakcija