Papež Frančišek pisal koptskemu patriarhu Tawadrosu II.

10.5.2016 Katoliška Cerkev Ekumenizem, Papež Frančišek
Foto: Radio Vatikan Foto: Radio Vatikan

Danes poteka »dan koptsko-katoliškega prijateljstva«. Papež Frančišek je ob tej priložnosti poslal pismo Tawadrosu II., koptskemu papežu Aleksandrije in patriarhu Markovega sedeža. Spomni na skupno prijateljstvo, poklicanost k skupnemu pričevanju o vrednotah ter tudi na trpljenje mnogih kristjanov na Bližnjem vzhodu.

Vez med kopti in katoličani izvira iz krsta

Papež Frančišek spomni na skupne korake po »poti sprave in prijateljstva«. Po stoletjih tišine, nerazumevanja in celo sovražnosti, so se katoličani in kopti vedno pogosteje srečevali, vstopali v dialog, skupaj sodelovali pri oznanjevanju evangelija in služili človeštvu. »V tem obnovljenem prijateljskem duhu nam Gospod pomaga videti, da vez, ki nas povezuje, izvira iz istega klica in poslanstva, ki smo ga prejeli od Očeta na dan našega krsta,« zapiše sveti oče. Po krstu namreč postanemo člani enega Kristusovega telesa, ki je Cerkev, Božje ljudstvo. Papež izrazi željo, da bi Sveti Duh, glavni pobudnik in prinašalec vseh darov, katoličane in kopte vedno bolj povezoval z vezjo krščanske ljubezni in jih v resnici in ljubezni vodil na skupnem romanju proti polnemu občestvu.

Pomen teološkega dialoga mešane komisije

Frančišek se koptskemu patriarhu Tawadrosu zahvali za gostoljubnost med trinajstim srečanjem mešane mednarodne komisije za teološki dialog med katoliško Cerkvijo in vzhodnimi pravoslavnimi Cerkvami, ki je potekalo v Kairu na povabilo Patriarhata sedeža svetega Marka. Sveti oče je prepričan, da je obojim skupna goreče upanje, da bi ta pomemben dialog napredoval in prinesel obilne sadove.

Skupaj pričevati

Čeprav sta obe Cerkvi še vedno na poti proti dnevu, ko se bosta lahko zbrali ob eni evharistični mizi, pa je občestvo vidno že zdaj. »Kopti in katoličani lahko skupaj pričujejo o pomembnih vrednotah, ki so svetost in dostojanstvo vsakega človeškega življenja, svetost zakona in družinskega življenja ter spoštovanje stvarstva, ki nam ga je zaupal Bog,« piše Frančišek v pismu. Pred mnogimi izzivi današnjega časa, so kopti in katoličani poklicani dati skupen odgovor, ki je utemeljen na evangeliju. Če se bomo med našim zemeljskim romanjem naučili »drug drugemu nositi bremena in si izmenjavati bogato dediščino naših cenjenih izročil«, bomo po papeževih besedah tudi jasneje videli, da »je to, kar nas združuje, večje od tistega, kar nas ločuje«.

Težke razmere v Egiptu in na Bližnjem vzhodu

Papež Frančišek ob koncu še spomni na krščanske skupnosti v Egiptu in na Bližnjem vzhodu, med katerimi mnoge doživljajo veliko trpljenje in živijo v tragičnih razmerah ter zanje zagotovi svojo molitev. Izpostavi tudi razmere v Iraku in Siriji, kjer »se naši bratje in sestre kristjani in druge verske skupnosti soočajo z vsakodnevnimi preizkušanji«. »Naj Bog, naš Oče, podeli mir in tolažbo vsem trpečim in spodbudi mednarodno skupnost, da bo odgovorila s preudarnostjo in pravičnostjo na to nezaslišano nasilje,« še zapiše Frančišek.

 

Vir: Radio Vatikan.