Papež Frančišek pred opoldansko molitvijo: Zakaj se ne bi učili iz zgodovine?

9.10.2022 Vatikan Mir, Papež Frančišek
Foto: Vatican Media Foto: Vatican Media

Papež Frančišek se je pred sklepom evharističnega slavja zahvalil vsem, ki so prišli počastit nova svetnika. Naznanil je, da bo za blaženo razglašena Maria Costanza Panas, kapucinska klarisa. Sveti oče je še dejal: »Glede začetka Koncila pred 60 leti, ne moremo pozabiti nevarnosti jedrske vojne, ki je takrat grozila svetu. Zakaj se ne bi učili iz zgodovine?«

Preden sklenemo to evharistično slavje, vas pozdravljam in se zahvaljujem vsem, ki ste prišli počastit nova svetnika. Pozdravljam kardinale, škofe, duhovnike, posvečene osebe, zlasti misijonarje in misijonarke svetega Karla Boromejskega in redovne brate salezijance. S hvaležnostjo pozdravljam uradne delegacije.

V Fabrianu bodo danes za blaženo razglasili Mario Costanzo Panas, kapucinsko klariso, ki je od leta 1917 do leta 1963 živela v samostanu Fabriano, ko je odšla v nebesa. Vse, ki so potrkali na vrata samostana, je sprejela z dobrodošlico in v vsakogar vlivala vedrino ter zaupanje. Zadnja leta je, hudo bolna, darovala svoje trpljenje za drugi vatikanski koncil, katerega 60. obletnica začetka je pojutrišnjem. Naj nam blažena Maria Costanza pomaga, da bomo vedno zaupali v Boga in bili sprejemajoči do bližnjega. Aplavz novi blaženi.

Glede začetka Koncila pred 60 leti ne moremo pozabiti nevarnosti jedrske vojne, ki je ravno takrat grozila svetu. Zakaj se ne bi učili iz zgodovine? Tudi v tistem trenutku so bili konflikti in velike napetosti, vendar se je izbralo mirno pot. V Svetem pismu je zapisano: »Tako govori Gospod: Ustavite se na poteh in se razglejte, vprašajte po stezah starodavnih časov, kje je pot k dobremu, in hodite po njej: in našli boste počitek svojim dušam.«(Jer 6,16).

Zagotavljam svoje molitve za žrtve norega nasilnega dejanja, ki se je zgodilo pred tremi dnevi na Tajskem. Očetu življenja ganjen zaupam še zlasti otroke in njihove družine.

In sedaj se obrnimo na Devico Marijo, da bi nam pomagala biti priče evangelija, poživljene po zgledu svetnikov.

Vir: Vatican News - slovenska redakcija