Papež Frančišek se bo v Assisiju srečal z otroki in mladimi s posebnimi potrebami

4.10.2013 Assisi, Italija Papež Frančišek, Romanje
Papež Frančišek - Foto Vatican Insider Papež Frančišek - Foto Vatican Insider

V petek, 4. oktobra, bo papež Frančišek poromal v Assisi in tako kot leta 1993 bl. Janez Pavel II., bo tudi on najprej obiskal Inštitut Serafico. Ta se nahaja pod mestom, v njem pa prebiva več kot sto otrok in mladih s posebnimi potrebami iz cele Italije. Papež jih bo pozdravil v kapeli Inštituta, malo po tem, ko bo helikopter pristal na bližnjem športnem igrišču.

Predsednica te velike ustanove, Francesca di Maolo, ki je med avdienco preteklega 12. junija svetemu očetu osebno izročila povabilo, pravi, da je Inštitut Serafico »poseben kraj«. V pogovoru za Radio Vatikan je pojasnila, da ustanova na konkreten način izraža Frančiškovo sporočilo. Tamkajšnji otroci predstavljajo uboge in s svojim vsakodnevnim bojem z izzivi bolezni vračajo k pravim življenjskim vrednotam. Sveti Frančišek pa se je odprl za ljubezen prav po objemu gobavega človeka, je spomnila predsednica Inštituta Serafico. Tako tudi ti trpeči otroci in mladi dejansko vodijo k polni odprtosti za ljubezen. In čeprav je ustanova po eni strani kraj trpljenja, je obenem tudi kraj milosti. Tam je namreč mogoče biti vsakodnevno v stiku »s Kristusovim mesom«.

Na obisk svetega očeta se v Inštitutu Serafico pripravljajo z veliko naravnostjo, je še povedala Francesca di Maolo. Po srečanju med avdienco, 12. junija, je zanje papež namreč kot oče ali prijatelj Frančišek. Zanj pripravljajo razne izdelke, od risb do keramičnih predmetov. Ker je zanje objem prvi človeški stik in zato zelo pomemben, tudi njihovi izdelki izhajajo iz ideje objema. Ti otroci in mladi so zaporniki teme, zaporniki svoje bolezni. Stopiti v stik z drugim je zanje zatorej izraz ljubezni, izraz zaupanja in varnosti. To pa je prav tako lahko pomembno sporočilo za vse: biti vedno v odnosu, vedno blizu drugemu.

Predsednica je zatem spregovorila še o »kulturi odmetavanja«, katero papež večkrat omenja v povezavi s tistimi, ki poskušajo bolne in trpeče odriniti na rob. To konkretno izkušajo številni starši otrok s posebnimi potrebami. »Dejstvo, da je papež preobrnil to logiko, je tudi veliko družbeno sporočilo.« V središče družbe bi bilo ponovno potrebno postaviti osebo, in sicer najprej ranjeno osebo in ranjeno družino.

O pričakovanju obiska papeža Frančiška so za Radio Vatikan spregovorili tudi ostali zaposleni v Inštitutu Serafico. Pravijo, da jim bo njegova navzočnost prinesla »nežnost očeta«, »izvir veselja in upanja«, »mogočno sporočilo miru in vedrine«, da se bo morda v Inštitutu odprlo eno okno več v svet. Z otroci in mladimi s posebnimi potrebami razen z veliko empatije veliko delajo na podlagi telesnega stika, saj je neverbalna komunikacija zanje pogosto lahko zgovornejša. Zaposleni torej uporabljajo preprost jezik, nekako tako kot papež Frančišek, ki veliko izrazi z objemi in s srečevanjem. Njegova pozornost v Assisiju bo najprej namenjena poslednjim v družbi, ki pa jim sam daje največji pomen. To niso »otroci in mladi, ki jih je treba pomilovati, ampak otroci in mladi, ki jih je potrebno odkriti«.


Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan