Papež Frančišek sprejel predsednika ZDA s soprogo Melanio

24.5.2017 Vatikan Papež Frančišek, Sveti sedež
Foto - CTV Foto - CTV

Papež Frančišek je danes dopoldne sprejel predsednika Združenih držav Amerike Donalda Trumpa z ženo Melanio.

Predsednik Trump je ob prihodu v papeževo stanovanje apostolske palače v Vatikanu pozdravil svetega očeta z besedami, da je zanj to srečanje velika čast. Sledila je zasebna avdienca, nato pa sta si izmenjala darove.

Trumpa je na avdienci pri papežu spremljala tudi žena Melania, ki je nekaj dni pred obiskom poslala papežu zasebno pismo, v katerem je izrazila veliko veselje nad srečanjem, saj ji kot katoličanki to veliko pomeni. Papeža je ob sklepu avdience prosila za blagoslov rožnega venca.


Kardinal Franc Rode: »Gospa Melanija, veliko ste naredili za Slovenijo, veliko in ponosni smo na vas.«


Predsednik Združenih držav Amerike se je v nadaljevanju sestal še z državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom in tajnikom za odnose z državami msgr. Paulom Richardom Gallagherjem. Kot so sporočili s tiskovnega urada Svetega sedeža je bilo med prisrčnimi pogovori izraženo zadovoljstvo zaradi dobrih medsebojnih odnosov med obema državama, pa tudi zaradi skupne zavzetosti v prid življenja, verske svobode in svobode vesti. Izpostavljena je bila želja po vedrem sodelovanju med državo in Katoliško cerkvijo v Združenih državah Amerike. Slednja si prizadeva za služenje prebivalstvu na področjih zdravstva, izobraževanja in podpore imigrantom.

Pogovori so nadalje omogočili izmenjavo pogledov na nekatere tematike, ki zadevajo aktualno mednarodno dogajanje in spodbujanje miru v svetu preko političnega pogajanja in medverskega dialoga. Posebno pozornost so sogovorniki namenili situaciji na Bližnjem vzhodu in zaščiti krščanskih skupnosti.

Na koncu je predsednik ZDA skupaj s soprogo obiskal še Sikstinsko kapelo in baziliko sv. Petra. Melania Trump si je predhodno, med pogovori, ogledala tudi Pavlinsko kapelo in t. i. kraljevsko dvorano (Sala Regia). Kasneje dopoldne je obiskala še pediatrično bolnišnico Deteta Jezusa (Bambino Gesù), kjer se je zaustavila na oddelku za intenzivno terapijo kardiokirurgije, na zdravniškem oddelku pediatrične kardiološke kirurgije, v igralnici in v bolniški kapeli. Predsednikova hči Ivanka Trump, ki je bila skupaj s soprogom prav tako del delegacije, pa se je po obisku v Vatikanu v skupnosti sv. Egidija v Rimu srečala z ženskami, žrtvami trgovine z ljudmi. (Radio Vatikan)