Papež Frančišek sprejel slovensko predsednico Natašo Pirc Musar

22.5.2023 Vatikan Država, Papež Frančišek
Foto: Vatican Media Foto: Vatican Media

Papež Frančišek je v ponedeljek, 22. maja 2023, sprejel v avdienco predsednico Republike Slovenije Natašo Pirc Musar. Po osebnem pogovoru papeža Frančiška s slovensko predsednico, ki je trajal okoli pol ure, je sledila izmenjava darov in zatem srečanje v državnem tajništvu.

Sveti oče Frančišek je danes sprejel v avdienco njeno ekscelenco gospo Natašo Pirc Musar, predsednico Republike Slovenije, ki se je nato srečala z njegovo eminenco kardinalom Pietrom Parolinom, državnim tajnikom, v spremstvu njegove ekscelence škofa Paula Richarda Gallagherja, tajnika za odnose z državami in mednarodnimi organizacijami.

Med prisrčnimi pogovori v Državnem tajništvu je bilo izraženo priznanje pozitivnim dvostranskim odnosom ter prispevku Katoliške Cerkve v družbi.

V nadaljevanju pogovora so se posvetili različnim temam mednarodnega značaja, med drugim vojni v Ukrajini in njenim globalnim posledicam ter politični situaciji na Zahodnem Balkanu in viziji prihodnosti regije v procesu evropskih integracij.

Izmenjava darov

Ob koncu prvega srečanja sta si papež Frančišek in gospa Nataša Pirc Musar izmenjala darove. Sveti oče je slovenski predsednici daroval umetniško delo v bronu, ki prikazuje otroka, ki drugemu pomaga vstati, z napisom »Ljubiti, pomagati«. Nadalje ji je podaril še tiskane izdaje nekaterih papeževih dokumentov, letošnjo poslanico za svetovni dan miru, dokument o Človeškem bratstvu ter knjigo Statio Orbis 27. marca 2020 vatikanske založbe LEV.

Predsednica je papežu podarila umetelno skrinjo s kozarci različnih izdelkov iz medu ter maketo panja znanega slovenskega čebelarja Antona Janše.

Vir: Vatican News - slovenska redakcija