Papež Frančišek v Lundu na ekumenski molitvi ob 500. obletnici reformacije

31.10.2016 Lund, Švedska Ekumenizem, Papež Frančišek, Potovanje
Papež Frančišek s predsednikom Svetovne luteranske zveze škofom dr. Munibom Younanom ter luteranskimi škofi v Vatikanu - Vir http://www.elcjhl.org Papež Frančišek s predsednikom Svetovne luteranske zveze škofom dr. Munibom Younanom ter luteranskimi škofi v Vatikanu - Vir http://www.elcjhl.org

31. oktobra in 1. novembra 2016 bo sveti oče Frančišek na apostolskem potovanju na Švedskem. Povod obiska je skupna luteransko-katoliška spominska slovesnost ob 500. obletnici reformacije.

Papež Frančišek bo z Rima poletel v ponedeljek, 31. oktobra, po uradnemu sprejemu v mestu Malmö bo sledilo srečanje s premierjem, nato pa bo papež odšel na vljudnostni obisk h kraljevi družini v Lund. V luteranski katedrali v Lundu pri mestu Malmö se bo ob 14.30 začela skupna ekumenska molitev ob 500. obletnici reformacije, med katero bo imel sveti oče homilijo. Isti dan je na programu še ekumenski dogodek s papeževim nagovorom v športni areni v Malmöju, kjer se bo papež zatem srečal še z ekumensko delegacijo.

V torek, 1. novembra, bo sveti oče ob 9.30 v Malmöju daroval mašo. Po uradnem slovesu na letališču bo ob 12.45 poletel nazaj proti Italiji.

Pred papeževim obiskom so katoliški in luteranski škofje na Švedskem skupaj napisali besedilo ob 500-letnici reformacije. Na poti ekumenizma so tudi ovire, toda želimo si – tako je zapisano – da bi skorajšnji obisk papeža Frančiška dal moč ekumenskemu prizadevanju v državi in podaril znamenja ohrabritve ter upanja celemu svetu. Dogodek bi lahko opredelili kot zgodovinski, je poudarjeno v članku, ki je izšel v švedskem dnevniku Dagen in sta ga skupaj podpisala katoliški škof Stockholma Anders Arborelius in Antje Jackelen, ki je na čelu Švedske luteranske cerkve.

Konec tega meseca se bo prvič v zgodovini zgodilo, da bodo vodilni predstavniki katoliške Cerkve in Svetovne luteranske zveze skupaj pogledali na reformacijo. Dogodek bo obenem tudi eden vidnih sadov petdesetih let dialoga med katoličani in luterani. Predvsem ekumensko srečanje v areni Malmö, katerega naslov bo Skupaj v upanju, želi biti pričevanje o Božjem usmiljenju za cel svet. Povabilo se torej glasi, da bi izkoristili to priložnost skupnega pričevanja za Jezusa Kristusa, da bi svet veroval, in da bi molili in delali za dobro evangelija.

Vir: Radio Vatikan.