Papež Frančišek začel prvo mednarodno apostolsko potovanje v Rio de Janeiro

22.7.2013 Rim, Italija Papež Frančišek, Mladina
Papež Frančišek se vkrca na letalo v Rimu - Foto Famiglia Cristiana Papež Frančišek se vkrca na letalo v Rimu - Foto Famiglia Cristiana

Začelo se je prvo mednarodno apostolsko potovanje papeža Frančiška, med katerim se bo udeležil svetovnega dne mladih v Riu de Janeiru. Papež je z rimskega letališča Fiumicino poletel nekaj minut pred deveto uro zjutraj. Kmalu zatem je na tviterju objavil, da je na poti v Brazilijo in da je njegovo srce polno veselja, saj se bo kmalu lahko pridružil mladim na 28. svetovnem dnevu mladih. Pristanek na mednarodnem letališču Ria de Janeira je predviden ob 21. uri po našem času oziroma ob 16. uri po lokalnem. Med poletom na letalu ne bo običajnega srečanja z novinarji, in sicer v obliki vprašanj in odgovorov, kot je to bilo med prejšnjimi papeškimi potovanji. Frančišek je namreč izrazil željo, da bi vsakega novinarja pozdravil osebno. V Rio de Janeiro so že prispeli mnogi mladi, ki z veseljem pričakujejo srečanje s Frančiškom, ki kot prvi papež latinskoameriškega izvora prihaja v Latinsko Ameriko, da bi okrepil vero, obudil upanje in mlade spodbudil k oznanjevanju, čemur je posvečena tudi letošnja tema svetovnega dne mladih: Pojdite in naredite vse narode za moje učence.PROGRAM POTOVANJA:

Ponedeljek, 22. julij 2013
Papež Frančišek bo po dobrih dvanajstih urah leta pristal na mednarodnem letališču Ria de Janeira, kar pomeni ob 16. uri po lokalnem času in ob 21. uri po našem. Svetega očeta bodo pričakali cerkveni in politični predstavniki, med njimi tudi brazilska predsednica Dilma Rousseff. Uradni sprejem pa bo potekal v vladni palači v Guanabari, kjer bo papež Frančišek imel tudi prvi uradni govor. Papež bo med potovanjem bival v kraju Sumaré, v rezidenci nadškofije Rio de Janeiro.

Torek, 23. julij 2013
Dan je namenjen počitku. Zvečer ob pol osmih bo v Copacabani sveta maša, s katero se bo uradno začel 28. svetovni dan mladih. Papež Frančišek pri maši ne bo navzoč.

Sreda24. julij 2013
Sveti oče bo zjutraj s helikopterjem poletel v 200 km oddaljeno marijansko svetišče v Aparecidi, kjer bo Naši Gospe brezmadežnega spočetja iz Aparecide izročil mlade in srečanje v Riu. Papež Frančišek bo v baziliki najprej molil pred Marijinim kipom. Ob 10.30 bo sledila sveta maša. Po kosilu v bližnjem semenišču, se bo papež vrnil v Rio de Janeiro. Tu bo ob 18.30 obiskal bolnišnico Sv. Frančiška Asiškega, kjer se zdravijo odvisniki od drog in alkohola, večinoma mladi.

Četrtek, 25. julij 2013
Papež Frančišek bo dan začel z obiskom mestne hiše, kjer se bo srečal z županom Ria de Janeira. Simbolično mu bodo izročeni ključi mesta, nato pa bo blagoslovil olimpijske zastave. Ob 11. uri se bo napotil v favelo Varginha, eno od revnih četrti na obrobju Ria. V tamkajšnji župnijski cerkvi bo blagoslovil novi oltar, nato pa se bo peš podal do bližnjega nogometnega igrišča, kjer ga bo pričakala lokalna skupnost. Med potjo bo tudi vstopil v eno od hiš in pozdravil družino. Zbrane na nogometnem igrišču nagovoril. Zvečer ob 18. uri, se bo papež Frančišek na obali Copacabane prvič srečal z mladimi udeleženci svetovnega dneva mladih 2013. V panoramskem avtomobilu bo prevozil 4 km dolgo pot, ki pelje ob znameniti peščeni obali, in na ta način pozdravil zbrano množico. Ob koncu bo potekalo besedno bogoslužje, sveti oče pa bo mlade tudi nagovoril.

Petek, 26. julij 2013
Papež bo zjutraj spovedal pet mladih v parku imenovanem Quinta da Boa Vista. Nato se bo na nadškofiji na kratko srečal z mladoletnimi osebami, ki prestajajo zaporno kazen. Opoldne bo z balkona nadškofije Ria de Janeira molil Angelovo čaščenje. Srečal se bo z organizacijskim odborom srečanja mladih v Riu in imel kosilo z dvanajstimi mladimi različnih narodnosti. Zvečer bo na obali Copacapane v navzočnosti papeža Frančiška potekal križev pot. Sveti oče bo imel tudi nagovor.

Sobota, 27. julij 2013
Papež Frančišek bo ob 8. uri daroval mašo v katedrali v Riu de Janeiru. Sledilo bo srečanje s politiki in diplomati, predstavniki civilne družbe, podjetništva, kulture in večjih verskih skupnosti. Ta dan bo papež kosil z brazilskimi kardinali in škofi. Zvečer ob 19.30 pa bo v Guaratibi potekalo molitveno bdenje. Med njim bo papež mlade posebej nagovoril, sledila pa bo procesija z Najsvetejšim.

Nedelja, 28. julij 2013
Ob 10. uri bo papež Frančišek v Guaratibi daroval sveto mašo ob sklepu 28. svetovnega dne mladih. Ob koncu bo še napovedal kraj prihodnjega, torej 29. svetovnega dne mladih. Popoldan je predvideno srečanje papeža s koordinacijskim odborom Celama, torej Sveta škofovskih konferenc Latinske Amerike in Karibov. Tik pred povratkom v Vatikan se bo papež Frančišek še sestal s prostovoljci svetovnega dne mladih. Zvečer ob 18.30 se bo poslovil na letališču Ria de Janeira in ob 19. uri po lokalnem času poletel proti Evropi.

Ponedeljek, 29. julij 2013
Sveti oče bo ob 11.30 pristal na rimskem letališču Ciampino in se vrnil v Vatikan. Tako se bo sklenilo prvo mednarodno apostolsko potovanje papeža Frančiška.


Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan