Papež in verski voditelji danes v Vatikanu povezani v molitvi in premišljevanju za Libanon

Foto: splet Foto: splet

Danes, v četrtek, 1. julija, v Vatikanu poteka Dan premišljevanja in molitve za Libanon, da bi ponovno zasijala luč upanja v tej deželi, ki se spoprijema s težko politično in ekonomsko krizo.

Začetek v Domu sv. Marte
Dan premišljevanja in molitve za Libanon, ki 1. julija poteka v Vatikanu na papeževo pobudo, se je začel zjutraj v Domu sv. Marte, kjer je sveti oče pozdravil voditelje libanonskih krščanskih skupnosti in člane njihovih delegacij. Pri uvodnem pozdravu so bili navzoči: kardinal Bechara Boutros Rai, antiohijski patriarh maronitov, Youhana Yazigi X., grški pravoslavni patriarh Antiohije in vsega Bližnjega vzhoda; Ignatios Afram II. Karim, patriarh sirske pravoslavne Cerkve Antiohije in vsega Bližnjega vzhoda,  Aram Ier Keshishian, katolikos Kilikije Armencev; Ignatius Joseph III. Younan, patriarh sirokatoličanov Antiohije; Youssef Absi, patriarh Antiohije grkomelkitov; častitljivi Joseph Kassab, predsednik Vrhovnega sveta evangeljskih skupnosti v Siriji in Libanonu ter škof Beiruta kaldejcev. Navzoči so bili tudi: kardinal Leonardo Sandri, prefekt kongregacije za Vzhodne Cerkve, nadškof Joseph Spiteri, apostolski nuncij v Libanonu, ter nadškof Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose z državami.

Papež, patriarhi in drugi verski voditelji so se peš iz Doma sv. Marte napotili v vatikansko baziliko skozi Vrata molitve. V teh nekaj metrih je povzeta dolga pot, ki se je začela s sinodo za Libanon leta 1995, nadaljevala pa z apostolsko spodbudo Upanje za Libanon, ki jo je papež Janez Pavel II. maja 1997 izročil ob obisku dežele ceder. Tem korakom je sledil tudi Benedikt XVI., ki je dokument ob koncu posebne sinode za Bližnji vzhod Cerkev na Bližnjem vzhodu želel podpisati in izročiti ravno v Libanonu, in sicer septembra 2012 med svojim zadnjim apostolskim potovanjem.

Pred grobom sv. Petra
Pred grobom sv. Petra v vatikanski baziliki so se zbrani zadržali v molitvi ter povzdignili svojo molitev Bogu za mir v Libanonu. Po molitvi Oče naš so se spustili h grobu apostola Petra, kamor je vsak postavil svečo kot znamenje upanja za libanonsko ljudstvo.

Papež in verski voditelji Libanona so se napotili v apostolsko palačo, kjer bodo v treh delih za zaprtimi vrati v dvorani Klementini posvetovanja, premišljevanja in molitve, ki jih bo moderiral nadškof Joseph Spiteri, apostolski nuncij v Libanonu.

 

Vir: Vatican News - slovenska redakcija