Papež na velikonočni ponedeljek: Cristòs anèsti! Alethòs anèsti! Kristus je vstal! Zares je vstal!

21.4.2014 Vatikan Papež Frančišek, Velika noč

»Cristòs anèsti! Alethòs anèsti! Kristus je vstal! Zares je vstal! Med nami je, tukaj na trgu,« so odmevale besede papeža Frančiška med opoldanskim nagovorom, ko je z okna apostolske palače skupaj z verniki, ki so napolnili Trg sv. Petra, molil Raduj se, Kraljica nebeška. V tem tednu si lahko še naprej voščimo za veliko noč, kot da bi bil en dan, je dejal sveti oče. »To je velik dan, ki ga naredil je Gospod.« Prevladujoče čustvo, ki se kaže v evangeljskih pripovedovanjih o vstajenju je »veselje, polno osuplosti«. Pri bogoslužju podoživljamo stanje duha pri učencih, ko so žene prišle z novico: »Jezus je vstal! Videle smo ga.«

Papež Frančišek je spodbudil, naj dovolimo, da se ta izkušnja iz evangelija vtisne tudi v naša srca in se pokaže v našem življenju: »Dopustimo, da se radostna osuplost velikonočne nedelje razširi v misli, poglede, drže, geste in besede.« A pri tem ne gre za neko 'maskiranje'. Prihaja namreč od znotraj, iz srca, potopljenega v izvir tega veselja, kot to vidimo pri Mariji Magdaleni, ki je jokala zaradi izgube svojega Gospoda in ni verjela svojim očem, ko ga je videla kot vstalega. »Kdor doživi to izkušnjo, postane pričevalec vstajenja, kajti v določenem smislu je on sam vstal, ona sama je vstala. Zatorej je zmožen, ponesti žarek luči Vstalega v različne človeške situacije: v tiste srečne, da jih naredi še lepše in jih obvaruje pred egoizmom, ter v tiste boleče, da v njih prinese veselje in upanje,« je zatrdil sveti oče.

Povabil je, naj v tem tednu vzamemo v roke evangelij in prebiramo tista poglavja, ki govorijo o Jezusovem vstajenju. Prav tako naj premišljujemo o veselju Marije, Jezusove Matere. Kot je bila globoka njena bolečina, ki je prebodla njeno dušo, tako je bilo globoko in veliko tudi njeno veselje, iz katerega so prav tako lahko črpali učenci. S tem, ko je Marijino srce prestalo izkušnjo smrti in vstajenja njenega Sina, ju zrlo v veri kot največji izraz Božje ljubezni, je postalo izvir miru, tolažbe, upanja in usmiljenja. Vse posebne odlike naše Matere izvirajo iz njene soudeleženosti pri Jezusovi veliki noči. »Od petka do nedeljskega jutra ni izgubila upanja. Premišljevali smo jo kot žalostno Mater, a obenem kot Mater, polno upanja. Zato je Mati vseh učencev, Mati Cerkve, Mati upanja. Njo, ki je tiha pričevalka Jezusove smrti in vstajenja, prosimo, naj nas vpelje v velikonočno veselje,« je še dejal papež Frančišek in nato z verniki molil molitev Raduj se, Kraljica nebeška, ki v velikonočnem času zamenja Angelovo češčenje.


Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan