Papež prebivalcem Srednjeafriške republike: Prihajam kot glasnik miru

23.11.2015 Vatikan Afrika , Papež Frančišek

Papež Frančišek je poslal video sporočilo prebivalcem Srednjeafriške republike, kjer se bo mudil zadnja dva dni svojega pastoralnega potovanja na afriško celino, med katerim bo obiskal še Kenijo in Ugando. »Prvič v življenju bom obiskal afriški kontinent, tako lep in bogat z naravo, narodi in kulturami,« pove papež in izrazi svoje veselje ter upanje, da bo deležen lepih odkritij in bogatih srečanj.

Spomni na nasilje in negotove razmere, v katerih se že dolgo časa nahaja Srednjeafriška republika, ter mnoge prebivalce države označi kot nedolžne žrtve. Izpostavi, da je cilj njegovega obiska prinesti jim v Jezusovem imenu tolažbo in upanje. »Z vsem srcem upam, da bo moj obisk na tak ali drugačen način prispeval k olajšanju vaših ran in spodbudil pogoje za vedrejšo prihodnost za Srednjo Afriko in vse njene prebivalce,« zatrdi sveti oče v sporočilu.

Tema obiska Prepeljimo se na drugo stran po Frančiškovih besedah vse krščanske skupnosti vabi, da odločno zrejo naprej, ter vsakega opogumlja, naj obnovi svoj odnos z Bogom in s svojimi brati, da bi se tako gradil pravičnejši in bolj bratski svet. Sveti oče bo zanje z veseljem odprl jubilejno leto usmiljenja, kot sam zatrdi in ob tem izrazi upanje, da bo to za vsakega »previdnostna priložnost za pristno odpuščanje, priložnost za prejemanje in poklanjanje ter za prenovitev v ljubezni«.

Ob koncu sporočila še izpostavi, da prihaja kot »glasnik miru«: »Želel bi podpreti medverski dialog ter tako opogumiti k mirnemu sobivanju v vaši deželi. Vem, da je to mogoče, kajti vsi smo bratje.«

 

Vir: Radio Vatikan.