Papež se pridružuje bolečini zaradi napada na cerkev blizu Rouena

26.7.2016

Danes zjutraj je bil v neki cerkvi (Saint-Étienne-du-Rouvray) blizu Rouena v Normandiji ubit 86-letni župnik, eden izmed vernikov je še vedno v življenjski nevarnosti. Med jutranjo sveto mašo sta v cerkev vdrla dva moška, oborožena z nožem, in nekaj oseb zadržala kot talce. Napadalca sta bila kasneje ubita.

Vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, v telegramu, poslanem nadškofu Rouena, ki se je zaradi dogodka vrnil iz Krakova, zatrjuje, da je sveti oče o dogodku obveščen. Tako zagotavlja svojo duhovno bližino in se pridružuje bolečini župnije in škofije Rouen. K Bogu, Očetu usmiljenja, moli, da bi pokojnega Jacquesa Hamela sprejel v mir svoje luči in prizadetim osebam podaril tolažbo. Papež je še posebej pretresen, ker se je to dejanje nasilja zgodilo v cerkvi, sredi maše, liturgije, ki Boga prosi za mir na svetu. Gospoda tako prosi, da bi v tej novi preizkušnji vse navdihnil z mislimi o spravi in bratstvu ter da bi vsem v izobilju podelil svoj blagoslov.

Izjavo po tragičnem dogodku v Normandiji je podal tudi p. Federico Lombardi, vatikanski tiskovni predstavnik. Zatrdil je, da se sveti oče pridružuje bolečini in grozi zaradi tega nesmiselnega nasilja. Radikalno obsoja vsako obliko sovraštva in moli za prizadete osebe. Dodal je še, da gre za novo strašno novico, ki se žal pridružuje vrsti nasilnih dogodkov, ki so nas že pretresli v teh dneh in so povzročili neizmerno bolečino in skrb. Tudi p. Lombardi je izpostavil, da se je to strašno nasilje zgodilo v cerkvi, na svetem kraju, kjer se oznanja Božja ljubezen. Sklenil pa je z izrazom bližine Cerkvi v Franciji, nadškofiji Rouen, prizadeti skupnosti in celotnemu francoskemu narodu.

Vir: Radio Vatikan