Papež v Sarajevu: Sveti maši bo prisostvovalo 70 tisoč vernikov

6.6.2015 Bosna in Hercegovina Papež Frančišek

6. junija bo papež Frančišek obiskal Bosno in Hercegovino. Sveti maši, ki jo bo dopoldne daroval na stadionu Koševo v Sarajevu in bo eden osrednjih dogodkov dneva, bo predvidoma prisostvovalo okoli 70 tisoč vernikov. Med njimi bo vsaj 22 tisoč hrvaških romarjev. Somaševalo bo trideset škofov. Le-ti bodo prišli tudi s Hrvaške, Makedonije in Srbije. Doslej se je prijavilo tudi preko tisoč duhovnikov. Med sveto mašo bo pel zbor, v katerem bo sodelovalo približno 1.700 pevcev. Vernike pa bo ob prihodu sprejelo 500 prostovoljcev.

Visoko število udeležencev se obeta tudi na papeževem srečanju z mladimi. Prijavilo se je 4 tisoč oseb, in sicer ne le katoliških vernikov. Srečanje je predvideno v škofijskem mladinskem centru Janeza Pavla II., v katerem notranja dvorana lahko sprejme le tisoč oseb. Večina mladih, kot je povedal msgr. Ivo Tomašević, tiskovni predstavnik in generalni tajnik škofovske konference Bosne in Hercegovine, bo dogodek tako spremljala preko velikih zaslonov. Na programu papeževega obiska pa je tudi srečanje v katedrali v Sarajevu, ki se ga bo udeležilo najmanj 600 duhovnikov, redovnikov, redovnic in semeniščnikov.

Priprave na prihod papeža Frančiška ne zadevajo samo krajevne Cerkve, ampak tudi druge institucije. Trenutno so v teku dela ponovnega urejanja okolice mednarodnega letališča in vpeljevanja varnostnih ukrepov. Organizatorji predvidevajo, da bodo poleg že omenjenih prišli tudi romarji iz Italije, Nemčije, Avstrije in Slovenije.

Vir: Radio Vatikan