Papeževa maša pri Svetem Duhu v Sassiji na praznik Božjega usmiljenja

19.4.2020 ob 11:00 Rim, Italija Papež Frančišek
Svetišče Božjega usmiljenja, cerkev Svetega Duha v Sassiji - Foto: Vatican Media Svetišče Božjega usmiljenja, cerkev Svetega Duha v Sassiji - Foto: Vatican Media

V nedeljo, 19. aprila, bo papežFrančišek obhajal mašo v cerkvi Svetega Duha v Sassiji, rimskem svetišču, posvečenem širjenju duhovnosti Božjega usmiljenja. Ta praznik je leta 2000 vzpostavil sv. Janez Pavel II. po naročilu Jezusa sv. Favstini Kowalski. To sveto mašo boste lahko spremljali v nedeljo, 19. aprila, ob 11. uri v neposrednem prenosu na Nova24TV. Prevajal bo br. Miran ŠpeličOFM.

Praznik Božjega usmiljenja šteje dvajset let in papež Frančišek ga bo obhajal z zasebno mašo in molitvijo Regina caeli nekaj metrov od Trga svetega Petra, v cerkvi Svetega Duha v Sassiji, rimskem svetišču, posvečenem duhovnosti usmiljenega Jezusa, ki se je prikazal sv. Favstini Kowalski. V nedeljo 19. aprila bo ob 11h, kakor so sporočili iz vatikanskega tiskovnega urada, papežpo 20 letih spet v tej cerkvi; leta 2000 jo je namrečobiskal sv. Janez Pavel II., in to na dan kanonizacije te poljske redovnice, 30. aprila 2000, na prvo nedeljo po veliki noči, ki se imenuje bela, in je tam razglasil ta praznik, kakor je Jezus sam naročil sestri Favstini v enem od svojih mističnih videnj.

Leta 1995 je Janez Pavel II. obhajal »belo« nedeljo
Papež Janez Pavel II. je že 23. aprila 1995, tudi na belo nedeljo, obhajal mašo v cerkvi Svetega Duha v Sassiji, kjer je leto pred tem kardinal Ruini ustanovil središče duhovnosti Božjega usmiljenja. Po maši je blagoslovil podobo usmiljenega Jezusa, ki jočastijo v tej cerkvi, ki jo je postavil papežLeon IV. okoli leta 800, prenovil in obrnil proti novi baziliki sv. Petra pa papežPavel III. leta 1538.

Vezi med Janezom Pavlom II. in velikonočno osmino
Papež Janez Pavel II., ki je bil od malega predan češčenju Božjega usmiljenja, kakor ga je širila sestra Favstina, ki je umrla pri komaj 33 letih v njegovem Krakovu, je sestro razglasil za blaženo 18. aprila 1993, tudi na velikonočno osmino. Na predvečer praznika, ki ga je sam ustanovil, 2. aprila 2005 se je Janez Pavel II. tudi vrnil v Očetovo hišo; 1. maja 2011, prav tako na nedeljo Božjega usmiljenja, ga je njegov naslednik Benedikt XVI. razglasil za blaženega; in 27. aprila 2014, tudi na nedeljo po veliki noči, ga je papežFrančišek razglasil za svetega skupaj z Janezom XXIII.

Praznik, ki ga je Jezus naročil sv. Favstini Kowalski
Kakor je papež Frančišek v sredo, 15. aprila, spomnil na splošni avdienci, je Jezus sam, ko se je v Plocku leta 1931prikazal s. Favstini, naročil vzpostavitev praznika Božjega usmiljenja, da bo »zatočišče in pribežališče za vse duše, še posebej za uboge grešnike«.

Sveti Duh v Sassiji, usmiljenje in pastorala bolnikov
Ko je sv. Janez Pavel II. leta 1995 obiskal to rimsko svetišče, le nekaj metrov od Vatikana, se je zahvalil Bogu »v tej cerkvi Svetega Duha v Sassiji, ki se drži istoimenske bolnišnice in je postala središče pastorale bolnikov in tudi za širjenje duhovnosti Božjega usmiljenja. Pomenljivo in primerno je, da prav tukaj, ob tej starodavni bolnišnici, ljudje molijo in skrbno delujejo za zdravje telesa in duše.«

Popolni odpustek za udeležene pri tej maši
Pet let kasneje, ko je papežJanez Pavel II. vzpostavil praznik Božjega usmiljenja, podelil popolni odpustek »pod običajnimi pogoji – tako beremo v ustanovnem odloku Apostolske penitencerije – to so: zakramentalna spoved, evharistično obhajilo,« bržko bo mogoče, »in molitev po namenu svetega očeta vernikom, ki na drugo velikonočno nedeljo, oziroma nedeljo Božjega usmiljenja« v katerikoli cerkvi ali molilnici z duhom, popolnoma nenavezanim na katerikoli greh, tudi mali, sodeluje pri pobožnosti v čast Božjemu usmiljenju ali vsaj zmoli pred izpostavljenim ali v tabernaklju shranjenim Najsvetejšim očenaš in vero ter doda pobožni vzklik usmiljenemu Jezusu.«

Vir: Vatican News