Papeževo voščilo škofu Stanislavu Lipovšku ob zlatomašnem jubileju

Msgr. dr. Stanislav Lipovšek, celjski škof - Foto Škofija Celje Msgr. dr. Stanislav Lipovšek, celjski škof - Foto Škofija Celje

Častitemu bratu Stanislavu Lipovšku, škofu celjskemu

Petdeseta obletnica Tvojega duhovništva, polna svetega veselja in hvaležnosti Bogu, se ujema s slovesnim praznikom svetih apostolov Petra in Pavla. Ta dan Nam daje lepo priložnost, da se skupaj s Teboj, častiti brat, zahvalimo vsemogočnemu Bogu. Prav on Ti je po čudovitem in velikem daru duhovništva podelil blagor, s katerim si preoblikovan v drugega Kristusa, da po zakramentih posvečuješ njegovo ljudstvo; po polaganju rok Ti je bila dana moč oznanjati evangelij in krščansko ljudstvo usmerjati in voditi k večnostnim obzorjem.

Tako si tudi Ti v zvestobi duhovniškim službam, ki so Te čakale, pripravljal svojo dušo s tisto marljivostjo in pazljivostjo, s katero si vedno bolj in bolj spoznaval Božjo voljo in ji sledil. Potem ko si v Ljubljani končal teološke študije, si bil posvečen v duhovnika. Okrepčan z milostjo duhovništva si se ves posvetil študiju na Papeškem inštitutu sv. Anzelma v Rimu. Tam si iz svete liturgije dosegel akademski stopnji magistra in doktorja.

Ko si se vrnil v domovino, si po raznih župnijah opravljal pastoralno službo, posebej še v stolni župniji v Mariboru, kjer si več let marljivo opravljal službo stolnega župnika in kanonika.

S škofovskim posvečenjem leta 2010 si bil pridružen zboru naslednikov apostolov. Kot škof si prevzel vodstvo celjske škofije: njeno ljudstvo še sedaj vodiš in krmariš. Božje ljudstvo se Ti bo z veseljem pridružilo, ko si boš z zlatomašnim slavjem poklical v spomin od Boga podeljeno dobrotljivost in ko se boš Gospodu vesolja za vse dobrote iz srca zahvaljeval.

Znana Nam je Tvoja gorečnost v dušnem pastirstvu, ki ga opravljaš v ljubezni in resnici ter plemeniti preprostosti. Prav tako Nam je znano Tvoje pridno delo v Slovenski škofovski konferenci, kateri si vrsto let nudil obilje svojega duha, natančnost in izkušenost, posebej kar se tiče liturgičnih, ekumenskih in izobraževalnih vprašanj. Z enako vnemo si skoraj dve leti dobro opravljal službo apostolskega administratorja mariborske nadškofije.

Mi pa Boga močno prosimo, naj Ti, ko obhajaš to obletnico, podeli iz nebes obilje milosti in tolažbe. Blažena Devica Marija in mogočno varstvo tistih, ki so poklicani v Gospodovo posebno službo, naj Ti milostljivo stoji ob strani.

Končno naj bo znak Naše dobrohotnosti in ljubezni blagoslov, ki ga Tebi, častiti brat, in vsem, ki se bodo pridružili obhajanju petdesete obletnice Tvojega duhovništva, rade volje podeljujemo. Hkrati prosimo Tebe in vse za molitveno pomoč, da bi prav opravljali dolžnosti Naše petrinske službe.

Iz vatikanske palače, dne 12. meseca junija 2018, v šestem letu pontifikata.                                                               

Frančišek