Pismo škofa Petra Štumpfa: Dragi dobri ljudje, iz srca vam hvala

10.8.2023 Murska Sobota Škofija Murska Sobota, Neurja 2023

Dragi dobri ljudje, iz srca vam hvala.

Velike in težke preizkušnje so nas zatekle v juliju in začetku avgusta. Najprej ujme, nato poplave – eno hujše od drugega. Narava je jemala celo človeška življenja, kar je največja tragika. Mnogi so izgubili domove, imetje, osnovne življenjske pogoje. Po nekaterih slovenskih krajih je prišlo do prave razseljenosti. Žalost in stiska ne popustita, zato so mnogi utrujeni, izčrpani in obupani. Ne vidijo svoje prihodnosti. 

V Pomurju se na žalost nismo mogli povsem ogniti tej katastrofi. Vendar pa se je tudi po naših krajih in vaseh ponovno sprostila neizmerna moč sočutja, solidarnosti, pomoči in požrtvovalnosti. Ob tej priložnosti se zahvaljujem ljudem, ki so stopili skupaj, prostovoljcem, hrabrim gasilcem, civilni zaščiti, županjam in županom. 

Temu čudežu ljudske dobrotnosti smo hoteli pridati svoj skromni delež tudi slovenske škofje, zato smo namenili za lajšanje hudih bremen prizadetim v ujmah in poplavah 75.000 EUR. Od tega je škofija Murska Sobota prispevala 10.000 EUR. Ta skupni dar smo škofje naslovili na Slovensko Karitas, ki je naša dobrodelna ustanova in ves čas vredna velikega zaupanja. 

Škofje smo vse župnike in farane zaprosili, da bi v nedeljo, 13. avgusta,  po župnijah bila nabirka za prizadete v poplavah. Tudi ta dar bo preko škofije oddan Slovenski Karitas. 

Pri tem mi je zelo hudo, ker vem, da nekateri nimate niti zase in za preživetje vaših domačih. Tudi če ne morete nič prispevati, se vam zahvaljujem, da ohranjate vero in Boga prosite, naj se nas usmili, pomaga in v prihodnosti obvaruje takšnih in podobnih nesreč. Vaš dar, molitveni in denarni, naj trka na vrata Božjega srca kot prošnja: 'Gospod usmili se nas in pomagaj v teh težkih in hudih dneh.' 

Hvala župnikom in vsem faranom za molitev in dar za prizadete v ujmah in poplavah. Dobri Bog naj vas vse blagoslavlja, krepi in daje svojo pomoč. 

Prihajajoči praznik Marijinega Vnebovzetja naj vam bo blagodejen, poln milosti in tolažbe. Mati Marija naj bo z nami vsemi,

Msgr. dr. Peter Štumpf,
soboški škof