Počitnice Biserov 2014

21.7.2014 Portorož Mladina, Karitas

 

Slovenska karitas v ponedeljek, 21. julija 2014, začenja z letovanjem socialno ogroženih otrok in mladostnikov Počitnice Biserov, ki bodo potekale do 17. avgusta 2014.

 

Letovanje socialno ogroženih otrok in mladostnikov »Počitnice Biserov« in druga letovanja Karitas

Slovenska karitas sredi julija začenja 9. letovanje socialno ogroženih otrok in mladostnikov Počitnice Biserov, ki potekajo v prostorih župnišča v Portorožu. V 4 tednih, v času od 21. julija do 17. avgusta 2014, bo v Portorožu v tem programu letos letovalo skupaj 152 otrok in mladostnikov iz socialno ogroženih družin. Otroke so izbrale in posredovale župnijske karitas iz celotne Slovenije. Letošnja osrednja tema počitnic bo Vrednote v družini. Preko dramske igre in pogovornih delavnic bodo otroci in mladostniki spoznavali vrednote kot so: obljuba, podpora, varnost, sprejetost in ljubezen v družini. Pri izvedbi celotnega projekta bo sodelovalo 85 mladih prostovoljcev – animatorjev ter 8 voditeljev in so-voditeljev, ki so se od februarja pripravljali na posebnih usposabljanjih.

Z letovanjem Počitnic Biserov želi Karitas otrokom iz socialno šibkejših in socialno ogroženih družin omogočiti, da preživijo prijeten teden na morju, daleč stran od njihovih stisk in težav. Večina otrok prihaja iz družin, ki jim Karitas tudi drugače pomaga z materialno pomočjo ali pa se družine soočajo z drugimi stiskami; smrt staršev, razveze, bolezen, rejniške družine… Otroci in animatorji bodo dan začeli z jutranjo igrico, kjer bo izpostavljena ena izmed vrednot, se razgibali, nabrali moči za vsakodnevno plavanje… Ogledali si bodo Portorož, imeli velike igre na plaži, izlet z ladjico v Izolo in različne delavnice, ob večerih pa bodo plesali, se skupaj smejali in odkrivali nova področja z znanimi gosti: PGD Veliki Gaber, ansambel Ceglar, akrobati, Gorska reševalna služba Mojstrana, fizik, ansambel Mladi Godci, plavalec tetraplegik Aleš Sečnik, pasji psiholog, skupina Trinajsta plača in drugi.

Prostovoljci, ki delajo z otroci in mladostniki se zaradi zahtevnosti programa letovanj otrok, udeležujejo usposabljanj, ki se začnejo v mesecu februarju in potekajo do poletja enkrat mesečno v šestih srečanjih. V letošnjem letu so spoznavali, kako delati z otroki z motnjami avtističnega spektra, pripravili izobraževanje prve pomoči … Priprave, pri katerih sodelujejo strokovnjaki iz posameznih področij, so mladim prostovoljcem obogatili njihovo znanje za lažje delo z otroki. Skupaj z voditelji so prostovoljci oblikovali tudi celoten program letošnjih letovanj otrok.

Programi letovanj Slovenske karitas za družine, otroke in starejše potekajo že 19 let in sicer v starem ter novem župnišču v Portorožu. Vsako leto od meseca maja do meseca septembra v različnih programih Karitas letuje preko 650 socialno ogroženih oseb. Pred in za šolskimi počitnicami letujejo starejši, v času počitnic pa otroci in družine. Programi so strokovno vodeni in poleg preživetega časa na morju nudijo tudi spremljanje in delavnice za udeležence.

Projekt je sofinanciran s strani Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. Najlepše se zahvaljujemo vsem tudi vsem sponzorjem, ki so po svojih zmožnostih podprli Letovanje Počitnic Biserov: Sanofarm d.o.o., Supermarket-si d.o.o., Papirnica Vevče d.o.o., Podravka d.o.o., Žito d.d., Mercator d.d., HOFER trgovina d.o.o., Davafitto d.o.o. in drugi.

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenske karitas

 

Mojca Kepic, voditeljica Počitnic Biserov:

»Vsak otrok, mladostnik je za nas dragocen biser, ki v sebi nosi otroško veselje, igrivost, včasih pa tudi grenkobo različnih stisk. Ti otroci, skupaj z animatorji – velikimi biseri, oblikujemo prave biserne počitnice.

Večina od nas ima lepe spomine na otroštvo in mladost, na brezskrbnost, razposajenost in igrivost, ki so značilni za omenjeni obdobji. Na letovanju Počitnicah Biserov pa se animatorji prostovoljci srečujemo tudi z otroki, mladostniki, ki niso bili deležni pravega čara otroštva, niso poznali prve mladostniške zaljubljenosti, saj so imeli druge skrbi, o katerih njihovi sovrstniki niso niti sanjali. Gre za otroke, mladostnike, ki potrebujejo toplo besedo, sprejetost in razumevanje. Dolga je njihova pot, da se osvobodijo strahu, da si povrnejo samospoštovanje in samozaupanje. Ob prihodu so nemalokrat zbegani, prestrašeni, nezaupljivi, vendar z veliko željo po sprejetosti. Včasih je dovolj, da jim prebereš pravljico, da se z njimi podajaš žogo ali pa jih samo vprašaš, kako se počutijo, kaj najraje počnejo in že si deležen velike nagrade v obliki nasmeha ali objema. Želim si, da bi nekoč tudi ti otroci in mladostniki živeli brez skrbi, kot mnogi njihovi sovrstniki.

Zavedamo se, da je en teden le kaplja v morju v njihovem življenju, je pa to lahko za njih teden, ki se ga spominjajo in za trenutek pozabijo na skrbi iz domačega okolja.«

 

Nekaj misli otrok in mladostnikov iz preteklih Počitnic Biserov:

•        »Portorož in Biseri ... Vse je fuul fajn - animatorji, prijatelji, delavnice.... Najboljše je bilo, ko sem videl prijatelje in animatorje, ki ji nisem srečal celo leto. Preprosto rečeno SUPEEERR JE!«
•        »Bilo mi je zelo fanj, prijetno... Kopanje in igre na plaž ter veseli večeri so najboljši del tedna.«

 

Misli animatorjev-prostovoljcev iz preteklih Počitnic Biserov:

•        »Sam koncept Biserov je nekaj najbolj čudovitega kar sem videla v življenju. Dejstvo da lahko daš en teden sebe za otroke, in jim daš tisto malo od sebe, in s tem daš njim nekaj največjega. Teden veselja, igre in vsega česar jih veliko ne more dobiti doma. Upam da se bom biserov lahko udeležila tudi drugo leto, ker je to res izkušnja, ki me bo bogatila celo življenje.«
•        »Lušten teden je bil, tako kot vsak, poseben. Otroci, ki žarijo od veselja so naši biserčki. Spomini na teden, ki se nam vsidrajo v srce«
•        »POPOLN TEDEN! Komaj čakam naslednjega =)«
•        »Počitnice Biserov, nekaj čisto novega zame in lahko rečem, da je bil to najboljši teden v letošnjih počitnicah! Novi izzivi in tkanje prijateljskih vezi z otroki in soanimatorji.«

 

Novinarji, ki bi želeli obiskati Počitnice Biserov, naj se predhodno dogovorijo za termin pri Mojci Kepic, GSM: 031 228 726, e-pošta: [email protected].