Podelitev diplom strokovnjakom v boju proti spolnim zlorabam mladoletnih

16.6.2016 Rim, Italija Teologija, Zaščita otrok

Papeška univerza Gregoriana v Rimu je prvič podelila diplome mednarodnim strokovnjakom na področju boja proti spolnim zlorabam mladoletnikov. Gre za edinstveno formativno pobudo na svetovni ravni. Slovesnost podelitve, med katero so bili predstavljeni zaključni elaborati študentov, je potekala danes dopoldne.

Preko pisma je pobudo podprl tudi papež Frančišek. Besedilo je naslovil na p. Hansa Zollnerja, predsednika Centra za zaščito mladoletnih, ki deluje pod okriljem univerze in v katerem je svoj semestrski študij uspešno zaključilo prvih devetnajst študentov. Papež je izrazil hvaležnost tako profesorjem kot novim diplomantom. Pobuda prispeva k preprečevanju zlorab mladoletnikov, je zapisal. Vsi sodelujoči pa si obenem prizadevajo tudi za zdravljenje te globoke rane. Vsem, ki so pravkar zaključili študij, je sveti oče zaželel poguma in potrpežljivosti, da bi bili drzni in podjetni. Tako se bodo srečali z mnogimi nasmehi hvaležnosti. Nazadnje je papež zagotovil še svojo molitev zanje in istočasno prosil za molitev zase.

Novi diplomanti prihajajo iz 15 različnih držav. Kot je povedal p. Zollner, je v mnogih izmed teh držav pomen preprečevanja zlorab mladoletnih podcenjen. Predvsem tam je potreba po strokovnjakih s trdno formacijo nujna. Tekom študija se študentje tako usposobijo predvsem prepoznavati znamenja spolne zlorabe, izdelati ukrepe preprečevanja in vzpostavljati odnos z žrtvami.

Prošnje za vpis na študijski program v prihodnjem letu kandidati lahko pošljejo do 30. junija 2016.

Vir: Radio Vatikan.