Podelitev odličja sv. Cirila in Metoda Jožici Ličen

21.6.2023 Ljubljana Karitas, SŠK
Jožica Ličen - Foto: Družina Jožica Ličen - Foto: Družina

Slovenski škofje so 5. junija 2023 sprejeli sklep, da podelijo odličje sv. Cirila in Metoda prostovoljki, publicistki in humanitarni delavki Jožici Mariji Ličen za zvesto služenje Cerkvi med Slovenci.

Msgr. dr. Andrej Saje, novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference bo izročil odličje Jožici Ličen v sredo, 21. junija 2023.

Utemeljitev priznanja

Gospa Jožica Marija Ličen je s predanim in inovativnim karitativnim delom vnesla v slovenski prostor nov način razumevanja prostovoljstva. Vodila je številne programe pomoči in je ustanovila nov projekt v slovenskem in mednarodnem prostoru z imenom Umetniki za Karitas. Kot članica Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci je dejavno sodelovala pri aktualnih družbenih vprašanjih in opozarjala na dostojanstvo človeške osebe od spočetja do naravne smrti. Kot publicistka redno opozarja na stiske ljudi v naši družbi in spodbuja k solidarnosti in zagovorništvu najbolj ogroženih oseb ter predstavlja glas Cerkve in usmiljenega Samarijana med nami.

Odličje sv. Cirila in Metoda

Odličje sv. Cirila in Metoda je najvišje odlikovanje Katoliške cerkve v Sloveniji, ki ga slovenski škofje podelujejo od leta 1985. Odlikovanje, sestavljeno iz okrogle bronaste plakete z reliefno podobo sv. Cirila in Metoda in diplome, se podeljuje osebam ali ustanovam, ki so se izkazale s posebnim zvestim služenjem Cerkvi med Slovenci.