Podelitev služb bogoslovcem in kandidatom za stalni diakonat

13.1.2013 Maribor in Ljubljana Škofija Ljubljana, Škofija Maribor
Sprejem bogoslovcev v Marijino kongregacijo z vodstvom in nadškofom Stresom Sprejem bogoslovcev v Marijino kongregacijo z vodstvom in nadškofom Stresom

Ob prazniku Jezusovega krsta bo v nedeljo, 13. januarja 2013, ob 9.00, v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani slovesna maša, med katero bo ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres petim bogoslovcem podelil službo bralca (lektorja) ter trem mašnega pomočnika (akolita), enega pa bo sprejel med pripravnike za diakonat in prezbiterat.

Mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek bo službo bralca in mašnega pomočnika prav tako na praznik Jezusovega krsta podelil ob 9.30 v mariborski stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika. Službo bralca bo prejel en bogoslovec, prav tako eden bo prejel službo akolita. 


Službe v pripravi na diakonat

Bogoslovce prvega in tretjega letnika škofje vsako leto postavijo v posebne službe. Bogoslovci prvega letnika prejmejo službo bralca, bogoslovci tretjega letnika pa službo mašnega pomočnika.

Služba, ki jo sprejme bogoslovec, mu v Cerkvi da posebno mesto. Ko kandidat sprejme službo bralca, je poklican, da bere Božjo besedo in iz nje tudi živi. S službo mašnega pomočnika je kandidat postavljen za strežbo pri maši, obenem pa se poglablja tudi v skrivnost evharistične daritve. Vernikom lahko deli obhajilo, izpostavi v češčenje Najsvetejše, čisti cerkveno posodje in bolnim nosi obhajilo.

Ko bogoslovec po končanem petem letniku na Teološki fakulteti diplomira, lahko prejme diakonsko posvečenje, ki je prva stopnja zakramenta svetega reda. S tem posvečenjem postane klerik in je inkardiniran v določeno škofijo. Škofu obljubi pokorščino in neporočenost. Diakoni sprejmejo dolžnost opravljanja vsakdanjega molitvenega bogoslužja. Poleg študija v šestem letniku Teološke fakultete, ki je namenjen pastoralni specializaciji, diakon pastoralno prakso opravlja tudi v župniji. V tem času poglablja poklicanost in se pripravlja na mašniško posvečenje, t. j. drugo stopnjo zakramenta svetega reda.