Podelitev Trubarjevega priznanja za leto 2023 za izjemne zasluge pri ohranjanju slovenske pisne kulturne dediščine p. dr. Metodu Benediku

30.1.2024 ob 13:00 Ljubljana Izobraževanje , Kultura
p. dr. Metod Benedik OFMCap - Foto: Družina p. dr. Metod Benedik OFMCap - Foto: Družina

V torek, 30. januarja 2024, ob 13. uri bo v Narodni in univerzitetna knjižnici (avla pred Veliko čitalnico) podelitev Trubarjevega priznanja za leto 2023 za izjemne zasluge pri ohranjanju slovenske pisne kulturne dediščine prejel prof. dr. p. Metod Benedik OFMCap.

P. Metod Benedik, slovenski teolog in cerkveni zgodovinar, zaslužni profesor Teološke fakultete Univerze v Ljubljani, se je posvetil preučevanju zgodovine kapucinskih knjižnic na Slovenskem. Še posebej pa se je p. Metod angažiral pri urejanju in predstavljanju zapuščine kapucinske knjižnice v Škofji Loki, ki je postala zgled sodobno urejene historične knjižne zbirke. Posebej podrobno je raziskal knjižni fond kapucinske knjižnice v Škofji Loki, za katero je skrbel kot predstojnik tamkajšnjega samostana v letih 1985‒1991 in 1999‒2008. Po njegovi zaslugi je celoten fond te baročne knjižnice, ki je začela nastajati na začetku 18. stoletja in med drugimi dragocenostmi vsebuje 21 inkunabul, izvod Dalmatinove »Biblije« in izvirni rokopis »Škofjeloškega pasijona«, shranjen v klimatsko ustreznih razmerah, katalogiziran v sistemu Cobiss in dostopen tako raziskovalcem kakor širši javnosti. Zbrane na podelitvi nagovorita ravnatelj NUK-a Viljem Leban in predsednik Komisije za podeljevanje Trubarjevega priznanja dr. Luka Vidmar. Podelitev z glasbenim nastopom obogatita Ana Julija Mlejnik Železnik (baročna violina) in Janez Jocif (čembalo). Po dogodku sledi druženje s pogostitvijo v kavarni NUK.