Pogovor s prof. dr. Philipom Boothom

Philip Booth - IEA Philip Booth - IEA

Fakulteta za poslovne vede in založba Družina v soorganizaciji z Institute of Economic Affairs (IEA) iz Velike Britanije v okviru cikla večerov z naslovom »i3 – inovativnost & interdisciplinarnost & internacionalnost« pripravljata pogovor z urednikom in programskim direktorjem Institute of Economic Affairs (IEA) prof. dr. Philipom Boothom. Pogovor bo v ponedeljek, 23. aprila 2012, ob 19.00, v galeriji Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani, moderatorja pa bosta dr. Žiga Andoljšek s Fakultete za poslovne vede in Tone Rode iz založbe Družina. Srečanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Dogodek je namenjen iskanju novih odgovorov na izzive sedanjega časa na področju razvoja poslovanja, ekonomije, družbe in vrednot, potekal pa bo pod naslovom Resnična kriza Evropske unije. Gostje bodo spregovorili tudi o britanskem pogledu na različna ekonomska in finančna vprašanja. (»The EU's real crisis – the welfare state". British view on economic and financial issues). Evropska unija je trenutno v primežu krize zadolženosti vlad in počasne gospodarske rasti. Bančna kriza, visoka zadolženost vlad in togost, ki jo je povzročila enotna valuta, so odigrali pomembno vlogo pri nastanku težav v evro območju. Pod vsem tem pa leži bolj neobvladljiva kriza, ki bo imela v evro območju naslednja desetletja resne ekonomske posledice. Socialne države v EU so povzročile nizko gospodarsko rast, nizko zaposlenost in mejno davčno stopnjo. Poleg tega so bile socialne države zgrajene na način, da se visoki dolgovi nalagajo na ramena prihodnjih generacij. Če EU ne bo reformirala obstoječih sistemov socialnih držav, bodo današnjo usodo Grčije v naslednjih 30. letih delile mnoge druge evropske države.


Prof. dr. Philip Booth

Prof. dr. Philip Booth je britanski ekonomist, urednik in programski direktor ustanove Institute of Economic Affairs (IEA) ter profesor za zavarovalništvo in management tveganj na Cass Business School (City University, London). Kot svetovalec na področju finančne stabilnosti je več let sodeloval z Bank of England. V svojem znanstveno-raziskovalnem delu se je posvečal naložbam, financam, pokojninam ter družbenemu nauku Cerkve in njegovi povezavi z ekonomski odnosi in ekonomijo na splošno.


Ustanova Institute of Economic Affairs (IEA)

Institute of Economic Affairs (IEA) je ena od vodilnih in najbolj prepoznavnih skupin za razmislek in promocijo svobodne ekonomske misli, nizkih davkov, svobode v izobraževanju, zdravju in splošni blaginji. Ljudi spodbuja k razmisleku o pravilni vlogi državnih ustanov, lastninskih pravicah ter vlogi zakonov. Njen cilj je ustvarjanje družbe, ki podpira inovativnost, samoiniciativnost, podjetništvo in učinkovito rabo naravnih virov. Je neodvisna ustanova, ki se financira iz prostovoljnih prispevkov posameznikov ter podjetij, ki podpirajo njeno delo, ter iz prodaje strokovnih knjig in konferenc.


Dodatne informacije dobite na sedežu Fakultete za poslovne vede na Ciril-Metodovem trgu 9 v Ljubljani, tel. 01/360–28–84, 0820/52–300, e-naslov: [email protected].