Pojasnila p. Lombardija glede obhajanja svete maše

13.7.2016 Katoliška Cerkev Bogoslužje, Evharistija
prefekt Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov kardinal Robert Sarah - Foto splet prefekt Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov kardinal Robert Sarah - Foto splet

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je v sporočilu za javnost zapisal nekaj pojasnil glede predavanja, ki ga je imel prefekt Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov kardinal Robert Sarah pred nekaj dnevi v Londonu. Nekateri mediji so namreč napačno interpretirali kardinalove besede.

P. Lombardi poudari, da je kardinal Sarah vedno upravičeno skrbel za to, da bi se maša dostojanstveno obhajala, da bi na primeren način izrazila spoštljivo držo in češčenje evharistične skrivnosti. Vendar pa so bili nekateri njegovi izrazi napačno interpretirani, kakor da bi napovedovali nove predloge. Le-ti pa niso v skladu z liturgičnmi predpisi ter s papeževimi besedami glede rednega mašnega obreda in maševanja, med katerim je duhovnik obrnjen proti ljudstvu.

Pri tem p. Lombardi spomni na dokument Splošna ureditev Rimskega misala, ki vsebuje predpise, ki zadevajo evharistično bogoslužje. V 299. odstavku beremo: »Oltar naj bo postavljen stran od stene, da je mogoče brez težave hoditi okoli njega in da lahko na njem mašujemo obrnjeni k ljudem, prav je, da je tako povsod, kjer je mogoče. Oltar bo na takem mestu zares središče, h kateremu bo sama od sebe težila pozornost vernikov.« (CD 94)

Zatem p. Lombardi povzame tudi besede papeža Frančiška, ki je med obiskom Dikasterija za bogoslužje jasno spomnil, da je 'redna' oblika mašnega bogoslužja tista, ki jo predvideva Misal, ki ga je odobril papež Pavel VI. Sveti oče je takrat poudaril, da 'izredna' oblika, ki jo je dovolil papež Benedikt XVI. za namene in na načine, ki jih je pojasnil v apostolskem pismu-motupropriju Summorum Pontificum, ne sme nadomestiti 'redne' oblike mašnega bogoslužja.

P. Lombardi je nato poudari, da ni res, da so ob začetku letošnjega adventnega časa predvidene nove liturgične smernice, kakor so nekateri napačno sklepali iz besed kardinala Saraha. Prav tako zapiše, da se je bolje izogibati izrazu 'reforma reforme' v povezavi z liturgijo, saj je bil ta izraz že večkrat vir napačnega razumevanja.

O vsem tem sta govorila in se med nedavno avdienco soglasno izrekla papež Frančišek in kardinal prefekt Kongregacije za bogoslužje in za zakramente.

Vir: Radio Vatikan.