Pojasnila v zvezi z župnikom Francem Klopčičem iz župnije Preska

12.6.2013 Slovenija Duhovniki, Škofija Ljubljana

Prosim za pojasnilo. Iz Preske v Medvodah so me obvestili, da je župnik Franc Klopčič še naprej vsak dan viden v svoji župniji. Glede na to, da ste mi iz Tiskovnega urada SŠK sporočili, da je bil g. Klopčič potem, ko je tožilstvo obtožni predlog predalo sodišču in se je začel postopek pred preiskovalnim sodnikom, do nadaljnjega umaknjen iz župnije Preska, me zanima, ali se župnik še lahko vrača v župnijo in vrtec, ali ju še pomaga voditi in ali v župniji in vrtcu še lahko opravlja kakšna dela.

Iz pisma župnika župljanom, objavljenega na spletni strani Rahelinega vrtca, je mogoče razbrati, da župnik trdi, da tudi po umiku ostaja »preški župnik s polnimi pooblastili« in »zakoniti predstavnik Ustanovitelja Župnijskega zavoda«. K vprašanju, ki sem ga poslal danes dopoldne, zato dodajam dodatno vprašanje: ali to drži in ali drži, da je g. nadškof župniku ustno dovolil, da po potrebi prihaja v Presko oziroma v pastoralni dom z vrtcem, kot je tudi zapisal g. Franc Klopčič.


Informacija, da župnik Franc Klopčič vsak dan prihaja v župnijo Preska in tamkajšnji vrtec, je neresnična. Župnik ni bil razrešen službe župnika, ker je še v predkazenskem postopku. Na njegovo mesto je bil imenovan župnijski upravitelj, ki opravlja tekoče posle. Župnik ima dovoljenje, da v tem prehodnem obdobju v župnijo prihaja na pomoč zgolj za nekatera nujna administrativna in gospodarska opravila. Zavračamo tudi informacije, da naj bi omenjeni župnik prihajal v stik z otroki v tamkajšnjem vrtcu.