Pokloni zvezek – akcija zbiranja zvezkov za socialno ogrožene družine s šoloobveznimi otroki

3.5.2023 Slovenija Dobrodelnost, Karitas
Fotografija je simbolična - Foto: Družina Fotografija je simbolična - Foto: Družina

Slovenska karitas že petnajsto leto zapored vabi k podpori in sodelovanju v akciji Pokloni zvezek. Z akcijo želimo tudi letos zbrati čim več zvezkov za socialno ogrožene otroke in otroke v delavnicah s kratkim filmom spodbuditi k solidarnosti s sovrstniki. Akcija je bila v preteklih letih zelo odmevna. Tako se je v lanskem letu zbralo več kot 30.000 zvezkov, ki so jih škofijske Karitas razdelile socialno ogroženim otrokom. Tudi letošnja akcija že dobiva lep odmev, saj se je k sodelovanju do sedaj prijavilo že 226 osnovnih šol in 126 vrtcev.

Akcija zbiranja zvezkov bo potekala od 3. maja 2023 do 9. junija 2023. 

Ob tem iskrena hvala vsem učiteljem in vzgojiteljem za izvedbo spremljajočih delavnic in spodbudo otrok k solidarnosti. 

Na Karitas so se v lanskem letu obrnile številne družine, ki potrebujejo pomoč tudi pri nakupu šolskih potrebščin. Tako je v lanskem letu po vsej Sloveniji 12.349 osnovnošolcev, kar je za skoraj 450 razredov učencev, prejelo večjo pomoč v obliki šolskih potrebščin. Tudi letos številne družine prosijo za pomoč. Še posebej tiste, ki so prizadete zaradi nizkih dohodkov staršev, bolezni in drugih težkih okoliščin. 

Otroke in njihove starše prosimo, da poklonijo nov, velik, črtan zvezek za osnovnošolce, ki tudi v Sloveniji potrebujejo tovrstno pomoč. Zvezke zbiramo za 12.000 socialno ogroženih otrok, ki jim bo Karitas preko poletja pomagala s šolskimi potrebščinami.

Vsak otrok prejme razglednico na katero doma ali v šoli zapiše sporočilo, misel, pozdrav … in/ali nariše risbo za skritega prijatelja v stiski, ki bo zvezek prejel. Razglednico nato vloži v darovani zvezek. Misli lahko otroci tudi preberejo pred celim razredom. V nekaterih šolah učenci zadnje triade pripravijo tudi koncert ali drug dogodek ter namesto vstopnine zbirajo zvezke.  

Nekaj srčnih misli iz preteklih razglednic, namenjenih sovrstnikom, ki so v stiski:

  • Želim ti vesel in iskren nasmeh ob poklonu tega zvezka. Naj na tvojem obrazu vedno sije sonce.
  • Dvigni glavo in se nasmej in živi novo svojo nasmejano, ljubeznivo življenje.
  • Z glavo pokonci in nasmehom na ustih zakorakaj v novo šolsko leto.
  • Naj ti ta zvezek pomaga razširiti obzorja in te popelje v svet umetnosti in veselja.
  • Prijatelj, daleč stran zvezek zate imam. Naj bodo v njem zapisane lepe črke, beseda, stavki…, ki ti bodo prinesli novo znanje.

Vsak lahko pomaga tudi z SMS sporočilom ZVEZEK ali ZVEZEK5 na 1919 in daruje 1 ali 5 EUR za pomoč s šolskimi potrebščinami socialno ogroženim osnovnošolcem v Sloveniji. 

Vsa gradiva so dostopna na: www.karitas.si/pokloni-zvezek

 

Peter Tomažič,
generalni tajnik Slovenske karitas

Za več informacij se obrnite na Jano Flajs, e-pošta: [email protected], GSM: 040 336 509.