Poletni tedni v Taizéju – mednarodna srečanja mladih

21.7.2012 Taizé, Francija Mladina

Društvo SKAM – Skupnost katoliške mladine tudi v letošnjem letu organizira tradicionalno romanje v Taizé v treh skupinah:

  • 1. skupina: od 14. do 23. julija 2012,
  • 2. skupina: od 21. do 30. julija 2012 ter
  • 3. skupina: od 28. julija do 6. avgusta 2012.

Ekumenska skupnost bratov iz Taizéja za mlade med 16. in 29. letom skozi vse leto pripravlja enotedenska mednarodna srečanja (od nedelje do nedelje). Poleg mladih v Taizéju radi sprejmejo tudi starejše od 30 let in družine – zanje je, še posebej v poletnih mesecih, pripravljen poseben program. Na srečanja vabijo vsakogar, ki bi rad (znova) odkril smisel življenja, v množici mladih z vsega sveta doživel izkušnjo zaupanja, strpnosti, dialoga in preprostosti ter obnovil svoje moči, potrebne v vsakdanjih obveznostih, zlasti pri aktivnem vključevanju v družbena dogajanja in življenje Cerkve. Kristus je združen z vsakim človeškim bitjem brez izjeme. Vendar od vsakega izmed nas pričakuje preprost, svoboden odgovor. Bivanje v Taizéju je priložnost, da prek molitve, tišine in iskanja odkrivamo izvire evangelija. 

Načinov za preživljanje tedna v Taizéju je več. Bratje iz Skupnosti vsak dan pripravijo svetopisemski uvod, ki mu sledijo tišina (čas za osebno razmišljanje), pogovor v majhnih skupinah ter praktična opravila. Vsi udeleženci poletnih srečanj v Taizéju so naprošeni, da pomagajo pri kakšni manjši praktični zadolžitvi (npr. deljenje hrane). Popoldne so na programu delavnice, ki pomagajo poglobiti vez med vero in življenjem na različnih področjih kot so: delo, solidarnost, družbena vprašanja, umetnost in kultura, iskanje miru v svetu ... Mladi, ki to želijo, lahko preživijo teden ali vikend v tišini in si tako vzamejo čas za poslušanje, kako jim Bog govori preko molitve, premišljevanja Svetega pisma ter dogodkov v življenju.

 

Skupnost bratov iz Taizéja

Ekumensko skupnost bratov je leta 1940 ustanovil br. Roger (1915–2005) v Taizéju v francoski Burgundiji. Danes skupnost združuje brate različnih krščanskih veroizpovedi iz skoraj 30 različnih držav in skuša biti znamenje sprave in miru. Skupnost ne združuje mladih v gibanje, pač pa mlade, ki sodelujejo na srečanjih, vabi, da bi bili priče miru, zaupanja in sprave tam, kjer prebivajo, v svojih župnijah in mestih. Skupnost ob koncu koledarskega leta pripravlja evropska srečanja mladih v različnih evropskih mestih.

 

Zakaj Taizé privlači mlade?

Brat Roger ni imel posebnega namena, da bi skupnost pripravljala srečanja za mlade. Ker pa taizéjska skupnost ni bila zaprtega tipa, so v Taizé mladi začeli prihajati sami. Privlačila sta jih zlasti molitev in način življenja v taizéjski skupnosti. Bratje so zanimanje mladih doživeli kot svojevrsten klic, na katerega so velikodušno odgovorili in začeli organizirati srečanja za mlade. Povezanost med Taizéjem in mladimi je edinstvena. Težko bi še kje drugje v Evropi našli v 20. stoletju samostan, kjer se naenkrat zbere tudi več tisoč mladih. Mladi prihajajo v Taizé, ker iščejo skrivnost, notranji mir, globino …, vse tisto česar družba, v kateri živimo, ne premore. Cerkev to skrivnost hrani že vse od svojega začetka, Taizé pa je našel način, kako jo na privlačen način približati mladim.

 

Taizé – preprost odgovor na Božji klic

Taizé je Božji dar Cerkvi in ostalemu svetu. Zanimivo je, da tega, kar danes pomeni Taizé, brat Roger ni načrtoval. Začetek Taizéja je Bog, ki je Rogerja poklical in on mu je rekel »da«. Rogerjev odgovor je lahko zgled tudi nam: odločitev za Boga, za Kristusa je edina prava novost, ki odpira možnost za spreminjanje sveta in samega sebe.

 

Slovenci in taizéjska skupnost

Slovenci smo s Taizéjem povezani že 35 let, tako z romanji v Taizé v poletnem času, kot tudi preko romanj na evropska srečanja mladih. Ustanovitelj skupnosti, brat Roger, je Slovenijo prvič obiskal leta 1981. Leta 1987 je bilo v sodelovanju s skupnostjo bratov iz Taizéja v Šentvidu nad Ljubljano pripravljeno mednarodno srečanje mladih, kjer so se prvič srečali mladi z Vzhoda in Zahoda. Bratje iz Taizéja so na povabilo takratnega ljubljanskega nadškofa metropolita Alojza Urana v Slovenijo prišli tudi 2. januarja 2007, ko so se po evropskem srečanju mladih v Zagrebu ustavili na enodnevnem obisku v Ljubljani. Bratje so Slovenijo obiskali še novembra 2010, ko je ob 35-letnici romanj mladih iz Slovenije v Taizé v Mariboru potekalo prvo vseslovensko taizéjsko srečanje mladih. Nazadnje so bratje Slovenijo obiskali v času letošnjih prvomajskih praznikov, ko je Ljubljana, ob 25-letnici srečanja Vzhod – Zahod v Ljubljani, ponovno gostila mednarodno srečanje mladih.

 

Zgodovina romanja zaupanja na zemlji oz. evropskih srečanj mladih

Bratje iz Taizéja nikoli niso imeli namena ustanoviti lastnega »gibanja«, pač pa so pozvali mlade, naj prevzemajo odgovornost v domačih župnijah, v mestih in okoljih, v katerih živijo. Mladi so večkrat spraševali, kako naj izkušnjo bivanja v Taizéju živijo v domačem okolju. Bratje so na to njihovo vprašanje skušali odgovoriti z romanjem zaupanja na zemlji. Od leta 1978, ko je bilo prvo tovrstno srečanje v Parizu, se mladi iz vse Evrope ter drugih kontinentov ob koncu vsakega leta v času novoletnih praznikov zberejo v enem izmed večjih evropskih mest. Od leta 2006 bratje podobna srečanja pripravljajo tudi na drugih kontinentih.

»Videti toliko mladih v vsej različnosti je kot praznik. Daje nam veliko upanje, da človeštvo lahko živi v miru,« prior taizéjske skupnosti brat Alois na srečanju v cerkvi sprave v Taizéju.

Več informacij o poletnih tednih v Taizéju in Skupnosti bratov iz Taizéja.


Besedilo je pripravila Ana Tulipan, ki je za več informacij tudi na voljo po tel. 01/426–84–77 ali po e-pošti na naslovu [email protected].