Poljska: 300. obletnica kronanja Črne Marije iz Čenstohove

4.1.2017 Marija

Poljski parlament je med ločenimi zasedanji obeh domov odobril sklep glede obhajanja 300. obletnice kronanja Device iz Čenstohove za Kraljico Poljske. Le-ta je poznana pod imenom Črna Marija, njena podoba pa se nahaja v svetišču na Jasni Gori. Gre za prvo Marijino podobo izven Rima, ki je bila okronana, in sicer 8. septembra 1717.

Spodnji dom poljskega parlamenta ali Sejm poudarja, kako je ta slovesnost združila vse družbene stanove in postala izraz narodne vere. Poslanci so tako izrazili prepričanje o posebnem pomenu marijanskega kulta za celotno državo.

Predstojnik svetišča na Jasni Gori, p. Marian Waligora, kjer je podoba Črne Marije hranjena že 600 let, je prepričan, da bo spomin na zgodovinski dogodek iz leta 1717 prinesel pomenljiv prispevek k širjenju domoljubnih in verskih poljskih tradicij. Tako bo osnoval tudi lekcijo o narodni zgodovinski dediščini in pomembno vzgojno podporo za nove generacije.

Sodeč po ocenah raziskovalnega centra (Pew Research Center) je Poljska med državami Evropske unije tista, ki je etnično in versko najbolj homogena. Preko 70 odstotkov Poljakov ima katoliško vero za pomemben kriterij narodne pripadnosti. Poznavalci družbenih tematik nadalje še poudarjajo, da je glede na druge evropske države Katoliška cerkev na Poljskem deležna tudi velikega zaupanja, in sicer s strani 70 odstotkov državljanov, in da je družba v svoji celoti bolj religiozna kot drugod.  

 

Vir: Radio Vatikan.