Ponudba izobraževanja za animatorje Geštalt pedagoški animator

Od meseca oktobra bodo v Majcnovem domu v Želimljah potekala izobraževanja za animatorje Geštalt pedagoški animator. Novo izobraževanje je namenjeno animatorjem in vsem tistim aktivnim mladim v župniji ali organizaciji, ki vodijo skupine ali organizirajo razne dejavnosti in so stari med 17 in 27 let.

Gre za povsem nov način in drugačen pristop izobraževanja, ki ne temelji na pridobivanju posameznih veščin (kako organizirati igro, kako izvesti katehezo, ...), temveč upošteva celostni pristop osebnostne rasti animatorja. Zato je izobraževanje za geštalt pedagoškega animatorja izkustveno in biografsko in se sklada z integrativno in inkluzivno pedagogiko.

Kaj lahko animator pričakuje od izobraževanja?
Animator bo lažje zaznal in prepoznal osebne potrebe, interese in možnosti. Pridobil bo sposobnosti in spretnosti za samostojno učenje in odgovorno delovanje. Zmogel bo premagati zunanje motnje in notranje blokade v kontaktnem procesu animiranja. Znal bo empatično prepoznati aktualno razpoloženje drugega kot osnovo za dialoški odnos. Razvil bo sposobnosti za kritično-konstruktivno komunikacijo in produktivno sodelovanje.

Bo delo po končanem izobraževanju lahko kaj drugačno?
Po izobraževanju bo animator zmogel uporabljati nekatere metode geštalt pedagogike: upodabljanje, domišljijske vaje, socialno interakcijsko učenje, meditativne oblike, celostno doživljanje slike, praktično učenje, kreativno pisanje, večdimenzionalno delo s Svetim pismom, delo s telesom in gibanje, igre vlog in simulacije, kreativni mediji in vaje za komunikacijo v skupini.

V čem se ta metoda razlikuje od drugih ponudb izobraževanj za animatorje?
Geštalt pedagogika priznava izsledke nevrološkega in psihološkega raziskovanja možganov, predvsem dognanja o obeh možganskih hemisferah. Ustvarja ravnotežje levohemisferskemu, kognitivno analitičnemu delu poučevanja in uvaja metode, ki nagovarjajo ustvarjalno, celostno področje desne možganske polovice. Preko osebnega izkustva bo animator doživel in spoznal uporabnost geštaltističnega pristopa pri svojem vsakdanjem animatorskem delu s skupino, pri načrtovanju in izvajanju dejavnosti ter pri osebnem stiku.

Je izobraževanje sploh »katoliško«?
Vsekakor! Geštalt gleda na osebo kot na enost telesa, duše in duha. Prav način integriranja geštalta znotraj krščanstva nas pripelje do kreativne napetosti med vero in življenjem, religijo in realnostjo, dvomom in upanjem. Krščanski geštalt pedagoški način vsebuje konkretno obravnavanje svetopisemskih likov in soočanje z njimi in gleda na vero mistagoško.

Kdo vodi izobraževanje?
Gre za ekipo treh geštalt pedagogov in enega geštalt trenerja, ki vodi vseh 5 vikendov izobraževanja. Voditelji izobraževanja imajo večletne izkušnje usposabljanj pastoralnih in mladinskih delavcev doma in v tujini. Izobraževanje poteka pod vodstvom Društva za krščansko geštalt pedagogiko Slovenije in Salezijanskega mladinskega centra Maribor.

Dodatne informacije o prijavi in stroških najdete na facebook strani Geštalt pedagoški animator ali lahko pišete na e-mail: [email protected] oz. pokličete na 041/558-310 (Gašper).

 

Gašper M. Otrin, SDB