Poročilo o 37. redovniškem dnevu

19.9.2012 Koper in Strunjan Redovništvo
Škof Bizjak na redovniškem dnevu Škof Bizjak na redovniškem dnevu

V organizaciji Konference redovnih ustanov Slovenije (KORUS) je v sredo, 19. septembra 2012,  potekal 37. redovniški dan. Redovnice in redovniki iz Slovenije in zamejstva so se zbrali pri Sv. Ani v Kopru, kjer so jih sprejeli bratje frančiškani. Od tam so poromali v koprsko stolnico Marijinega vnebovzetja, kjer so s škofom Jurijem Bizjakom obhajali mašo. Ključno sporočilo v škofovi pridigi je bila spodbuda, naj Bogu posvečene osebe poživijo vero, upanje in ljubezen.

Po maši so se romarji podali do pristanišča, kjer so vkrcali na ladje in se odpravili v Strunjan. Na pomolu jih je sprejel strunjanski župnik p. Niko Žvokelj in jih povabil k Mariji. V okolici samostana je skupaj s pogostitvijo, ki so jo pripravili gostoljubni domačini, potekalo prijateljsko druženje.

Zbrane je ponovno nagovoril škof Bizjak. Naslov njegovega predavanje je bil: »Kaj se bojite, maloverni?« – Redovnice in redovniki so razmišljali o (ne)utemeljenih strahovih. Samo strah Gospodov je pravi, vsi ostali pa so vprašljivi oziroma po Pavlovo: »V ljubezni ni strahu!« Poleg ljubezni sta tu še vera in upanje, vse tri kreposti pa se poglabljajo ob zvestem življenju redovnih zaobljub pokorščine, uboštva in čistosti.

Po predavanju so odšli v cerkev, kjer smo zapeli litanije Matere Božje in se priporočili Strunjanski Mariji. Poromali so do strunjanskega križa, s čimer se je program dneva tudi sklenil.

Galerija fotografij


Poročilo je pripravila s. Mirjam Černigoj ŠSFKK.